Втора лига се нуждае от промени

0
- -

До завършека на Втора лига има два кръга и вече може да се направи изводът, че първенството е интересно. Виждаме битка и за първото място, и за участие в баражите за елита, и за оставане в групата. Шампионатът се завърна към стандартен формат с 16 отбора, като 1 печели директно промоция в елита, 2 отиват на плейофи за влизане, а 4 изпадат.

И макар да има позитивни моменти след преструктурирането на футбола ни през миналото лято, все още във Втора лига остават доста недомислици, които трябва да се отстранят за следващия сезон. На първо време – това е приемът в групата. Преди година куп отбори отказаха да преминат от трета дивизия във втора, макар че имаха възможност на „свободна“ промоция, без значение на кое място са завършили. В крайна сметка в професионалния футбол се озова Левски Карлово, завършил… 13-и (!) в Югоизточната Трета лига преди година. И логично този тим се превърна в боксова круша.

За да се избегнат подобни недоразумения, БФС трябва да преразгледа цялостната система на влизане и изпадане в шампионата. Редно е да се дава път единствено на клубове, които са заслужили класиране и имат гарантирана финансова стабилност. Защо да не се помисли и за намаляване на броя на изпадащите? Не пречи да се въведе схема с 2 клуба, отиващи директно в трета дивизия, и още два, играещи бараж. По този начин ще се наруши регионалният принцип, но и без това всяка година в поне една от групите в аматьорския футбол имаме очевидно нежелание на отбори за промоция.

Дискусии има и към броя на тимовете, които печелят директно място в елита. Сигурен такъв е само първият, докато вторият и третият играят баражи. При 14 отбора в Първа лига обаче да изпада само един от тях е нелогично. Още повече че схемата с куп баражи е налудничава, объркваща и несправедлива. Това никъде го няма!

Като предложение за други промени пък вече е входирано и такова за увеличаване на броя на задължителните играчи в стартовия състав до 21 г. В момента те са по 2-ма, но част от клубовете са внесли искане да станат по 3-ма и има голяма вероятност това да бъде одобрено, което е и по-правилно.

Друга важна точка, по която има обструкции, е дали дубълите да използват футболисти, играли в представителния отбор. Лудогорец на няколко пъти изпращаше такива, записали минути в Шампионската лига, да играят във Втора лига, което е пълен абсурд и би могло да влияе на класирането на останалите отбори. През този сезон и ЦСКА пращаше играчи от представителния си тим във втория, но доста по-рядко от Лудогорец. Нормално е футболисти от втория отбор да могат да играят в първия, но е нередно играчи от представителния тим да слизат в дублиращия. Това трябва да бъде пресечено.

Част от клубовете във Втора лига имат претенции и към изготвянето на програмата. Често се случва столичните отбори да играят по едно и също бреме, и то когато всички са домакини – това са Септември, Витоша Бистрица, Царско село и Локо София. Има предложение те да се разпределят по дни от петък до понеделник, за да може да привличат по-голям интерес.

Промените не са страшни, нито болезнени, става въпрос за елементарно усилие и воля, за да се доизпипат нещата.

Източник: Виктор Гецов/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК