В Чехия доброволци правят чудо със своя вариант на ст. „Черноморец“ (СНИМКИ)

2
- -

Стадион Za Lužánkami допреди година е неизползваемо съоръжение в Бърно, Чехия. Първоначално се е използвал за домакинските двубои на местния FC Zbrojovka. Капацитетът му е 50 хил. души.

Стадионът е конструиран между 1949 г. и 1953 г. През 60-е и 70-е години на миналия век е бил най-големият в тогавашна Чехословакия. Za Lužánkami държи рекорда за най-висока посещаемост в чешката Първа лига. Той е поставен през сезон 1996/97, в двубоя между Бърно и Славия (Прага). Стадионът е затворен през 2001 г., след като Бърно семести на друг. Клубът е бил принуден да се премести, тъй като съоръжението не отговаря на изискванията на футболната асоциация и ФИФА.

Направени са планове за реконструкцията на стадиона, на който да се завърне FC Zbrojovka. През юни 2012 г., обаче е обявено, че това се отлага, заради финансови проблеми.

Стадионът потъва в разруха, досущ като бургаския „Черноморец“, с растящи на него дървета и храсти. В него заживяват бездомници. Капитанът на FC Zbrojovka започва опити да възстанови стадиона, за да може на Za Lužánkami отново да се играе футбол. Неговите усилия прераства в кампания за доброволци, която успява да приведе съоръжението в състояние, позволяващо на него да се провеждат двубои. Проектът е успешен и на 27 юни 2015 г., приблизително 35 000 зрители на стадион Za Lužánkami наблюдават мач между два отбора, съставени от бивши футболисти на FC Zbrojovka. В момента там се подготвят юношите на клуба. Стадионът в момента се дава под наем на привържениците от групата Verime Zbrojovce, а обявените планове са да му се направи ремонт за над 40 млн. лири.

Снимки: Kojotisko/Flickr, vyzula.cz

Ужасяващото състояние на стадион „Черноморец“ може да видите в снимки ТУК.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

0 0 votes
Article Rating
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Imat si fenofe
Imat si fenofe
7 години по-рано

Horata si imat fenove i go pravqt. A s 10 taranki kak da stane?

Намерил се кой да го каже
Намерил се кой да го каже
7 години по-рано

Нали ви виждаме посещаемостта на мачовете! И не ви е срам да говорите за фенове! Жалки карикатури такива!!!