Ивайло Стаматов: Футболът в Бургас бе разбит от няколко престъпници!

1
- -

Ивайло Стаматов е един от най-колоритните фенове на Нефтохимик. Той следи постоянно събитията около футбола в Бургас и има изключително критично отношение към процесите, които са част от тази игра. В последните дни отново се заговори за обединения и промени в неговия любим отбор. KotaSport.com разговаря с Ивайло както за събитията около Нефтохимик, така и за тези в бургаския футбол.

– Ивайло, как смяташ, че се развиват събитията около Нефтохимик в последните месеци?
– Аз подкрепям това, което ръководството прави. През миналата година отборът бе съставен от наемници, които получаваха солидни заплата. Същите тези наемници провалиха Нефтохимик. В най-важния мач с Витоша се скриха като мишки и играха като хора без сърца. Сега тимът е изграден от млади момчета и потомствени „шейхове“ като Тачо. Това се харесва на всички. Виждаме, че отборът е автентичен, от местни състезатели и ние твърдо заставаме зад него. Това е факт. Ще бъдем до край с тези момчета. Ние виждаме, че те играят и се раздават във всеки мач. Имаме три загуби и една победа, но аз вярвам, че това е правилният път. Налагането на собствени кадри, а не на хора, които нямат нищо общо с Нефтохимик и Бургас.

– Не се ли притесняваш от финансовото състояние на клуба?
– Не е моя работа да коментирам финансите на клуба. Има си ръководство, спонсори, община. Знаете, че клубът е над 73 процента общинска собственост. Би трябвало общината да има този ангажимент. Чувам, че парите са ограничени, но точно заради това се стигна до налагането на юноши. Нещо, което аз лично адмирирам. Надявам се финансите да се подобрят, да може да се проведе по-сериозна зимна подготовка, да се стимулират и играчите с по-големи премии, а и заплати. Сега знам, че месечните възнаграждения не са особено високи, а договори имат само няколко футболисти. Другите играят на твърди хонорари при стъпване на терена. Смятам, че ръководството ще успее да излезе от тази криза и да изведе тима на правилния път. Вярвам в това.

– Ще се върнат ли силните дни на Нефтохимик. През 90-те години отборът беше много силен и мачкаше наред. Искаш ли Херо отново да се завърне?
– Искрено се надявам да се върнат силните години. Вярно е, че през 90-те години Нефтофимик бе голяма марка. Мачкахме всеки, който дойде в Бургас. Някои от отборите се панираха още като видеха табелата на Бургас. Тези времена вече ги няма, но всички вярваме, че един ден Нефтохимик отново ще бъде това, което трябва да е. Отбор от класа. Всички ние преминахме през много тежки времена, някои хора искаха да ни закрият, но не успяха. Ние, феновете се борихме за оцеляването на отбора и успяхме. Що се отнася до Херо, той е един предател. В много критичен момент през 1997 година изостави отбора. След това се завърна и пое Черноморец. Той никога не е обичал истински Нефтохимик. Винаги е предавал „зелените“ и то в най-тежките моменти. Никой истински привърженик на Неефтохимик не иска да чуе за него. Заради това и през зимата го освиркахме в зала Младост. Такива предатели не заслужават нищо повече.

– Сега пое Лудогорец?
– Да поема каквото си иска. За мен той вече не съществува. Предателите не заслужават да се говори за тях. Не заслужават никакво внимание.

– Бургаският футбол е в много тежко състояние. Защо според теб се стигна до това критично положение?
– Шайка престъпници унищожиха футбола в града. Не искам да казвам имена, те знаят кои са. В последните 10 години бяха извършени много престъпления. Първо искаха да унищожат и да заличат Нефтохимик. Това почти направи Митко Събев след мъдрите съвети на Красимир Балъков. Същият този Балъков е говорел, че не иска да вижда зелени фланелки на стадион Лазур. Този стадион е на Нефтохимик. Той го боядиса син и изгони отбора от неговия дом. След това се провали с гръм и трясък. Същите тези хора унищожиха и Черноморец. От големи приказки и обещания за страшни работи, сега вижте къде играе този отбор. В селските групи. Стана за посмешище. Вина за това обаче имат и феновете им. Когато ние ги молехме заедно да протестираме срещу ставащото, те ни се смееха. Сега нека да гледат отбора си на село. Нека да гледат и стадиона си, който прилича на естествен зоопарк. Това е положението. В Бургас дълги години властваше алчността и глупостта. Сега всички плащаме тази цена. Не знам дали скоро ще има футбол в града. Говоря за истински силен футбол. Дано тези, които унищожиха базата и тази красива игра в града да получат своето възмездие.

– Не си ли краен?
– Не, дори съм прекалено мек. Искам да кажа думи, които обаче няма как да се публикуват.

– Ще има ли Бургас собствен стадион някога?
– Бургас имаше два стадиона. Нефтохимик и Черноморец. През 90-те години НХК беше собственик на този в комплекс Лазур, а общината на Черноморец. След това държавата продаде Нефтохим заедно със стадиона. Започнаха скандалите и в крайна сметка той попадна в ръцете на Митко Събев. Това беше началото на края. Той още е негова собтсвеност, но се руши и скоро няма да има лиценз. До там я докара Събев. Лошото е, че той участва и в пагубната сделка за стадион Черноморец, който е в потресаващо състояние. Сега и двата стадиона са застрашени от заличаване. Това е срамно. Време е обаче и така наречената спортна общественост да се вдигне. Дълги години деятелите мишкуваха. По времето на Балъков всички вкупом ходеха на ложата за да хапват пържоли и кебапчета без пари. Сега се крият като мишки. Срамно е. Ние всъщност не знам дали имаме спортна общественост.

Не и дали скоро ще имаме собствен стадион на Бургас. По – скоро не. Не вярвам. Все пак има варианти. Дано най-после и местните политици видят нещата, такива, каквито с в реалността. Стига само лични сметки и далавери. Нека да направят и нещо за града. Трябва да има истински политици, с отговорно поведение.

– Много остро атакуваш. Все пак няма ли поне малка доза оптимизъм в теб?
– Има, но съм и реалист. Аз смятам, че нещата ще се случат ако има обществен натиск. Такъв обаче няма. Докато обществото не узрее, няма да имаме демокрация. Защото от гръцки тази дума означава „власт на народа“. Дано в Бургас все пак имаме някой ден силен футбол.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
ВЕСЕЛИН КИРЯЗОВ
ВЕСЕЛИН КИРЯЗОВ
7 години по-рано

Г-н Стаматов, не си прав, че с продажбата на Нефтохим се е продал и стадиона в к-с Лазур. На една сесия на Общинския съвет-Бургас през далечната 2000 год. съветниците решиха, че стадиона е общинска собственост. Аз бях един от тях. На другия ден след сесията бях уволнен от Нефтохим АД, защото не съм защитил интереса на Лукойл. После лицето Митко Василев Събев стана спонсор на отбора и през 2004 г. с разни машинации „изрита“ Порточанов и назначи за изпълнителен директор своя човек, друг антигерой Пламен Киряков, който докара отбора до това, което е в момента. Това накратко сагата.