Левски и ЦСКА в битка за среброто (вероятни състави)

0
- -

Днес за 140-и път Левски и ЦСКА ще мерят сили за първен­ство. Както и преди предишно­то дерби, което бе спечелено от сините с 2:1, и сега отбори­те влизат в мача след равен­ства – тогава Левски направи 1:1 с Локо ГО, а сега достигна до същия резултат с Дунав (и две­те срещи бяха на „Герена“), а червените бяха завършили 0:0 с Ботев Пд, а в предишния кръг направиха 1:1 с Лудогорец.

Макар че от доста време двата тима нямат шанс за титлата, такъв двубой не мо­же да мине без голям заряд и нап­режение. Просто защото погле­дите на цяла България отново ще са приковани към него. Така е било, така и ще бъде. На трибу­ните се чакат около 15 000 зри­тели.

Този път на „Герена“ обста­новката е доста по-спокойна, отколкото бе преди малко по­вече от месец и половина, кога­то бе освободен Елин Топузаков. Назначението на Николай Ми­тов даде импулс на отбора за дербито и то бе спечелено. След това обаче играта продъл­жи да бъде колеблива – прилично представяне у дома и доста не­убедително при гостуванията.

През пролетта Левски не за­почна нито един мач с един и съ­щи състав. Очертава се и сега да има размествания. Сблъсъкът с армейците ще пропусне капи­танът Веселин Минев – той не бе на линия и за предишния мач с ЦСКА. Левият бек лекуваше кон­тузия на прасеца и не успя да се възстанови. Така Роман Прохазка ще бъде преквалифициран в десен защитник, а вляво на отб­раната ще действа Сашо Алек­сандров. В центъра ще си партнират Сърджан Лукин и Ди­митър Пиргов. Извън състава остава героят от предишното дерби Давид Яблонски – тогава чехът изработи дузпа за 1:1, а малко по-късно вкара победния гол.

В халфовата линия сигурен титуляр е Мехди Бурабия. Оп­циите за човек до него са две -Георги Костадинов и Джереми де Ноойер. С по-големи шансове да започне е първият. По крила­та ще бъдат Аденижи и Франсис Нар. Последният ще получи титулярно място, защото е доста по-добър в дефанзивен план, отколкото Аниете на то­зи пост. На ганаеца ще се разчи­та да помага в отбрана, защо­то на този фланг на армейците играят Кирил Десподов и Ста­нислав Манолев.

В предни позиции местата ще си сменят Божидар Краев и Антонио Аниете. Ако все пак Николай Митов реши младокът Станислав Иванов да започне, то той ще е зад Краев, който ще води атаката, а Аниете ще е вляво.

В лагера на ЦСКА пък за тре­ти пореден път в навечерието на вечното дерби този сезон отпада ключов играч. Вътреш­ният халф Петрус Бумал не успя да се възстанови от травмата, която получи в двубоя с Лудогорец миналия кръг (1:1). Контузия­та му в бедрото го остави извън групата, като с най-голе­ми шансове за негов заместник е Кристиян Малинов. Другата опция е Давид Симао.

Припомняме, че на последна­та тренировка преди първото вечно дерби през сезона (1:1) се контузи Арсенио. Преди втория сблъсък №1 у нас пък Кирил Дес­подов получи остър алергичен пристъп и също остана извън групата. А сега и Бумал, който е основна единица в състава, от­пада в последния момент. Стамен Белчев има само една сериозна дилема за титуля­рите днес и тя е свързана с ата­ката – дали зад нападателя да започне Арсенио, както бе сре­щу Лудогорец, или Руй Педро. Очертава се по-скоро Педро да е сред стартовите 11. Белчев също така трябва да вземе ре­шение и кого от чужденците с паспорти извън ЕС да остави извън групата – Меркадо или Перес.

С проблеми или не Левски и ЦСКА ще се вкопчат в здрава битка днес. Още повече, че вто­рото място със сигурност дава виза за Лига Европа, без да се ми­нава през бараж. А и в тази суша откъм титли все пак някаква утеха е да финишираш пред вечния съперник.

Източник: „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК