Левски не знае загуба само с трима съдии през последните 50 години

0
- -

Левски спечели тежкото си гостува­не в Каварна на Черно море с 1:0 в мач, който бе ръководен от Ангел Ангелов. Това бе 12-ти успех на Левски от общо 12 срещи в елита с този рефер. Към тях трябва да добавим и още един двубой от 2007 година. Тогава синът на един от най-­добрите ни съдии последните 30-ина година Любен Ангелов и племен­ник на Любе Спа­сов не бе назна­чен за двубой на „си­ните“, но се наложи да влезе в 70-ата минута. Причината бе, че главният съдия Иван Ангелов се контузи, а съфамилникът му бе­ше 4-ти арбитър. Ста­ва дума за двубоя между Левски и Бела­сица. „Сините“ спече­лиха и този мач с 1:0, но все пак голът беше отбелязан при „титу­лярния“ съдия и преди появата на Ангел Ан­гелов на терена.

До момента в исто­рията на Левски няма арбитър, който да е ръководил 12 или по­вече срещи на отбора и всичките да са спе­челени от столичния гранд.

Това даде повод на „Меридиан мач“ да се разрови из ар­хивите и да види ня­кои тенденции при реферите в мачо­ве на Левски, без с това да ги обвинява в полза или ущърб на отбора.

Най-близо до Ангел Ангелов е Антон Генов. При първите 12 мача на ветери­нарния лекар от Габ­рово, Левски записа 11 победи и само един мач завърши наравно. Останалите рефери, при които тимът от „Герена“ не загуби нито веднъж, са Димитър Костов, Цветан Георгиев, Не­дялко Тахтаджиев, Георги Цветанов, Ни­кола Йонов и Дими­тър Димитров от Со­фия. Интересното е, че последният спо­менат рефер, който бе известен с проз­вището Каубоя, не е свирил нито една шампионатна загуба на Левски, не само в първите 12 мача, но и в цялата си карие­ра. От общо 16 мача – 10 победи и 6 ра­венства. Друг любо­питен факт е, че след като приключи със съдийството, Димит­ров беше служител на ЦСКА.

Още по-добър е балансът на Левски в мачове ръководе­ни от Димитър Кос­тов. Бургаският ре­фер има 13 срещи със „сините“ в елита, от които 11 са побе­ди, а две – ремита. Той се прочу по све­та и у нас преди 20 години, когато на един мач във Варна между местния Спартак и Левски (завършил 1:3) беше яхнат от вратаря на „соколите“ Радостин Станев. Костов и Ка­убоя са единствени­те двама рефери с повече от 12 наряда за „сините“, в които те са без поражение.

Друг любопитен факт от последните 50 години история на българското съдийст­во и неговия досег с Левски е свързан с името на покойния Йордан Жежов. Пре­ди да стане съдия, той е и футболист. Най-известен е с периода си като вратар на Славия. На Левс­ки е пазил само в един мач, който е ка­тастрофален за си­ните – загуба с 0:4 от ЦСКА през 1957 го­дина. След нея е из­гонен. Дали заради това или поради ня­каква друга причина именно той е най-не­удобният рефер за „сините“. В първите си 12 мача с него те имат само 2 побе­ди, което прави трагичната успеваемост от малко над 16 процента и по­ловина.

Прави впечатле­ние, че бащата и чичото на Ангел Ангелов – Любе Спасов и Любен Ангелов, имат абсо­лютно еднаква ста­тистика в първите си 12 наряда за Левски – 8 победи, 3 ремита и 1 загу­ба.

Ако разглеждаме семейно нещата, интересна тенден­ция има и при още една двойка баща и син – Георги Цвета­нов – Баничката и Цветан Георгиев. За общо 29 мача при двамата Левски има една загуба. Една е тя и при Стефан Спасов -Пастата, а има 12 победи от 13 ръко­водени от него ма­ча. Поражението бе от Литекс в Ловеч с 0:3 през 2010-а, гарнирано с две червени картона за Левски. Столично дерби пък се оказа фатално за кариерата на перничанина – Левски-Локо (Сф) 2:1 през 2013 годи­на.

Разбира се, всеки отбор, включително и Левски, има съдии, с които никак не се чувства комфортно. От съвременните та­кива са Николай Йорданов и Ивайло Стоянов. В баланса на Левски при тях успехите са по-мал­ко или равни на про­валите. От по-далеч­ното минало прави впечатление, че при Никола Дудин „сини­те“ имат едва 10 по­беди от 33 мача.

Реферът, ръково­дил най-много срещи на Левски е Станис­лав Тодоров – точно 40.

Източник: „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК