Легенда на Левски: Феновете да се замислят за постоянните наказания и от какво лишават клуба

0
- -

Бившият председател на Управителния съвет на Левски Николай Илиев сподели своето мнение за моментното състояние в клуба. Легендата на сините говори пред „Тема Спорт“ както за представянето на тима в евротурнирите, така и за целите през новия шампионат.

Г-н Илиев, предстоят първите мачове от европейските турнири за българските тимове. Какво представяне да очакваме от тях?
– Пожелавам успех на всички български тимове, които участват в евротурнирите. Дано да се представят достойно. За българските отбори, като изключим Лудогорец, всеки един противник е труден за преодоляване. Моментното състояние на футбола ни е такова, че който и да ни се падне, е труден и крие опасности.

Как трябва да подходи Левски срещу Сутиеска?
– В никакъв случай не трябва да почнем да си мислим, че Левски е фаворит в тези двубои. Не знам в момента какво е състоянието на тима, въпреки че Сутиеска, както се говори, не е някакъв голям отбор. Но всичко е възможно. Така че трябва да се подходи максимално концентрирано и с респект и уважение към противника. Да не се забравя, че са два мача и първото полувреме е тук в София, а второто в Черна гора.

Времето за подготовка до тези двубои беше малко. Много футболисти си тръгнаха, дойдоха и много нови имена. Ще бъде ли подготвен по най-добрия начин отборът?
– Спомням си миналата година как беше и няма начин времето да е достатъчно. Още повече че има много напуснали футболисти и има и нови играчи, при които няма как да се стиковат нещата за толкова кратък период. За съжаление българските отбори сме стигнали дотам, че трябва да участваме в тези предварителни кръгове. Много по-рано започваме и няма достатъчно време за почивка, а след това и за подготовка. Не си мислете, че Левски ще изглежда като брилянтен отбор, когато се прави нова селекция и се изгражда нов отбор.

Миналата година, когато и вие бяхте част от ръководството на клуба, се привличаха много по-малък брой нови. Сега се гради мащабна селекция. Това ще помогне ли за по-добър Левски?
– Всичко е въпрос на възможности. Може да правиш мащабна селекция, но ако ти е без пари. Ако имаш финансовите възможности и инвестираш, можеш да си позволиш футболисти на високо ниво. През последните години трудно можеха да се получат подобни неща. Затова гледаш повече свободни агенти. Сега се прави селекция, но ще видим какво ще покажат футболистите като качества и дали заслужават да играят в Левски.

В тази селекция бяха привлечени футболисти, които са преминали през синята школа. По този начин завръща ли се Левски към славната си история, за тим изграден от свои кадри?
– Много се радвам, когато чуя, че юноши се прибират и има възможност да бъдат пускани в първият състав. Това е прекрасно. Дай Боже един ден да играят толкова юноши, колкото ние играхме в Златното поколение на Левски. Едно време ние нямахме чужденци и мисля, че беше пo-добре. Но юношите не са напълно готови и не показват ниво, за да бъдат титуляри в първия състав. Ние по на 18-19 години станахме титуляри в Левски и побеждавахме всеки отбор в България.

Правилно ли бе решението подготовката и контролите да бъдат „скрити“?
– В крайна сметка имаше много малко време за подготовка и се изиграха само два мача. Хубаво бе, от една страна да не бъде разузнат отборът преди мачовете срещу Сутиеска. Но знаете, че информация непрекъснато се получава. Изпробват се различни схеми. Но не е хубаво за привържениците за хората, които обичат Левски и искат да проследят тези контроли.

Каква ще е защитата на Левски през новия сезон?
– Надявам се Левски да изглежда по коренно различен начин. На моменти показваха добри игри, било то единият и другият Александров, както и Веско Минев. Но смятам, че задължително трябва да се търсят и централни защитници, и бекове. Мисля, че защитата може да се изгради по съвсем различен начин. Голяма част от проблема през втория полусезон бе играта на отбора в дефанзивен план. Не специално за защитната формация, а играта на тима като цяло. Минев бе вече на възраст и трябваше да се вземе ляв защитник. Отдясно Сашо Александров бе изключително борбен и се раздаваше, но бе необходимо да се вземе качество и на тази позиция. През първия полусезон Пиргов и Александров се представяха по прекрасен начин, но след това видяхме, че нещата не се получаваха. Сега ще видим как ще е с новите попълнения.

Освен в дефанзивен план бяха привлечени и изпълнители в предни позиции.
– Надявам се да се реши и този проблем. Създаваха се положения, но не можеха да се реализират. Аз мисля, че освен споменатите имена и с Бабатунде Аденижи, ако започне да се работи правилно, ще се получи. Той има изключителни качества мощ, физика, бързина, удар, желание и се раздава на терена. Мисля, че има перспеква в него, защото е млад. Трябва да се работи индивидуално с него, защото завършващият удар му липсва. Едно трябва да разберат треньорите, че трябва да се работи и персонално с футболистите, за да могат те да се развият, когато имат качества, а се вижда, че Аденижи притежава такива.

Наред с входящите трансфери Левски продаде и двама свои играчи – Божидар Краев и Мехди Бурабия. Наложителна ли бе раздялата с българина? Това ли бе точният момент за трансфер в чужбина?
– На Божидар Краев мисля, че дълго време му се даде шанс за изява. Той игра много на приливи и отливи. Аз лично не виждах повече развитие за него тук. От една страна, може да се окаже добре за него, че заминава за чужбина, за да може да се сблъска с професионалния футбол и дано кариерата да му тръгне нагоре. Тук играеше добре един мач, а след това в пет мача се случваше да не се представи на ниво. А той бе една от водещите фигури в отбора. Трябваше да показва повече постоянство в мачовете на Левски.

Отново първенството е рано. На Левски предстои трудна програма в първите кръгове. Какви цели трябва да си постави клубът през новия сезон?
– Независимо от това дали има финансови възможности, или няма, дали има нови футболисти, или няма, дали трябва да се стиковат нещата, дали има голям брой освободени играчи – Левски винаги трябва да си поставя високи цели. А те са титла, купа и добро представяне в евротурнирите. Оттам нататък какво ще се получи, ще се види. Нека да дадем време на новите футболисти да покажат и докажат, че заслужават мястото си в клуба. Аз им стискам палци. Но целите са ясни. Тръгваш максимално за първото място. Никога не е стояло пред Левски да каже, че ще се бори за второто. Поне тези, които сме израснали на „Герена“, много добре знаем тези неща. Не съм сигурен за чужденците дали са запознати, но на тях трябва да им се обясни в какъв клуб идват. А и феновете не са свикнали с това нещо. Нормално е да проявяват разбиране при някои ситуации, когато Левски изпитва трудности, няма финанси и се вижда, че поради такива липси не се привличат качествени състезатели и т.н. Но да не забравяме нещо друго, което си поставихме като цел пред Левски миналия сезон, клубът да е финансово стабилен. Да се изплатят задълженията към НАП, за да не се стига до ситуацията при ЦСКА и да се обявява фалит.

При евентуално елиминиране на Сутиеска следва друг тим от Балканите Хайдук…
– Първо да минем през този кръг. Да не забравяме, че във втория кръг ще играем без публика. Ето това е друго нещо, върху което трябва да се замисли тази част от публиката, заради която Левски продължава да плаща непрекъснато глоби и лишения. От финансова гледна точка съм изчислил, че около един милион лева ще имаме загуба от всичките тези постъпления – реклами, телевизия, УЕФА, публика и т.н. Вместо тези пари да бъдат дадени за ДЮШ, за която всички говорим. Аз не знам по какъв начин мислят това да се продължава непрекъснато. Сега виждаме, че и на първия мач срещу Сутиеска пак ще бъдем с един празен сектор. Както и първия кръг за шампионата с Лудогорец отчасти. Добре, че ДК замени наказанието от лишаване с домакинство отново с частично затваряне на стадиона. А това е мач, който пак събира много публика. Трябва да се замислят от какво лишават клуба.

Източник: Мартин Александров/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК