Легенда на Нефтохимик е поклонник на Шекспир

0
- -

Една от големите легенди на славния „Нефтохимик“ – Илия Груев, е изключителен поклонник на творчеството на гениалния английски поет и драматург Уилям Шекспир.

Груев беше футболист, който се отличаваше с много сериозен интелект, познания и обща култура. Това го отличава от голяма част от останалите му колеги. Груев още от юношеските си години чете усилено творчеството на Шекспир. Той знае наизуст почти всички негови пиеси и сонети. Любими са му, разбира се, класиките „Ромео и Жулиета“, „Хамлет“, „Отело“, както и комедията „Двама джентълмени от Верона“. Може да говори с часове за творчеството на английския гений, и да рецитира без запъване на оригинален език неговите произведения.

Илия е силно запален и по литературата като цяло. Той чете постоянно книги, а често ходи и на опера. В момента той е треньор на немския „Дуисбург“, където игра пет сезона като футболист в периода 2000-2005 година. Отборът се бори за промоция във Втора Бундеслига, а Груев е на почит в града, защото успя да върне тима в правилната посока. Самият той е много скромен, като не обича да коментира себе си. „Предпочитам да говоря с действия, а не с думи. За мен футболът е част от душата ми. Радвам се, че хората ме уважават, но има още много какво да се работи“ – коментира в своя стил бившият „шейх“.

Илия Груев беше част от големия отбор на „Нефтохимик“ в средата и края на 90-те години на миналия век. Той се наложи като незаменим титуляр, бе дясно крило, като стигна дори до националния отбор. Там игра редом с големи имена като Стоичков, Пенев, Костадинов, Балъков и другите от златното поколение. Отбеляза и гол срещу Русия в квалификация, играна през есента на 1998 година. Сега е посветен изцяло на треньорската професия и на… Уилям Шекспир.

Черноморски фар

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК