Миро Будинов: Правдата възтържествува, Русе заслужава този мач! Ще имаме страхотна подкрепа

0
- -

Мирослав Будинов се утвърди като големия лидер на Дунав. Почти не се мина без голям мач за русенци, в който гологлавият нападател да не отбележи попадение. Затова точно на неговите качества и хъс се разчита за успех и в Европа срещу тежък съперник, какъвто безспорно е Иртиш на Димитър Димитров. Какви са настроенията в Русе, какво ги притеснява преди евробитката, както и можеше ли сега да води атаката на Левски Будинов разказа в специално интервю за „Меридиан Мач“.

– Миро, кратко време ви остана за подготовка с това ранно начало в Европа. Ще се справите ли?
– Вярвам, че ще успеем да влезем в сравнително добра форма. За съжаление, в първия мач още няма да сме на 100 процента, но все пак очаквам да се справим по най-добрия възможен начин с предизвикателството. Проблемът дойде не толкова от кратката подготовка, а по-скоро от много кратката почивка, която имахме. Даже почти нямаше такава, но сме длъжни да се справим.

– В отбора има нови момчета. Как ги приехте, вписват ли се в колектива?
– Напълно. Да си призная, още не ги познавам чак толкова добре, защото имам едва 5-6 тренировки с тях. Аз закъснях малко за подготовката, но считам, че са добри футболисти. Вписват се прекрасно в колектива. Изобщо като цяло в Дунав никога не е имало проблеми с приемането на даден футболист.

– Как изживяхте жребия? До две минути преди началото му ви нямаше в урната…
– Да. Беше много сложно, много тежко и напрегнато за всички. В Дунав много се надявахме да играем в Европа и се радвам, че правдата възтържествува. Мисля, че заслужавахме напълно да играем в Европа.

– Не ти ли се вижда странно всичко, което се случи. Първо два дни преди баража не се знаеше вие или Левски ще играете с Верея. После не се знаеше кой отива на жребия…
– Да ти кажа нищо не може да ме учуди, ама абсолютно нищо. Сигурно сме единствената страна в историята на футбола, която е пратила четири представителя на жребий при три квоти, а най-реално от цялата ситуация бе да останат две. Затова съм доволен, че ние ще играем. Русе заслужава този мач.

– Плюс или минус е, че играете срещу роден треньор. От една страна той ви познава отлично, от друга и вие може би знаете добре стила му?
– Да си призная не познавам толкова добре г-н Димитров. Не съм работил при него. Но имам доста приятели, които са тренирали под негово ръководство. Чувал съм някои отлични неща за него. На първо място знам, че
подготвя по най-добрия начин физически футболистите. Разбира се, работи много и от тактическа гледна точка, но физически отборите му винаги превъзхождат много. Друг огромен плюс за Иртиш е, че първенството им тече в момента. Те са в топ форма. Отделно от това пътуването до там ще е кошмарно. Само добрият резултат обаче има значение. Нищо друго няма значение, пък вече на стадиона в Русе каквото стане.

– При затворен сектор на „Герена“ има голям шанс в първия евромач да сте най-посетеният роден отбор. Дава ли ви стимул това?
– Не знам дали ще сме най-посетени, но със сигурност ще имаме страхотна подкрепа и няма да има нито едно празно място. Това мога да го гарантирам не на 100, а на 1000 процента на всички. Дори смятам, че ако стадионът в Русе бе открит още за първия кръг миналия сезон, щяхме да бием всички по посещаемост – и Левски, и ЦСКА. Не смятам, че някой има такава публика като тази в Русе по отношение на посещаемостта. Хората обичат футбола и винаги са на стадиона. Надявам се и сега да дойдат и да ни подкрепят.

– Колко български отбора ще има в следващия кръг с оглед на жребия?
– Ами иска ми се да бъда оптимистично настроен. Като гледам жребия със сигурност и Левски, и Лудогорец, и Ботев ще преодолеят съперниците си. Пожелавам им го от все сърце. Що се отнася до нашия мач с Иртиш,
ние сме аутсайдер в сблъсъка. Въпреки това обаче не е като да нямаме шансове. Затова се надявам и очаквам всички отбори да успеем да продължим напред в турнира.

– Какви ще са амбициите на Дунав през новия сезон?
– Искаме да се представим също толкова силно, колкото и през миналия сезон. Надявам се да задържим и дори да вдигнем нивото. Това е единствената ни цел, а дали ще се класираме пак в Европа, никой не знае.

– Твоят треньор Веселин Великов наскоро те похвали, че си по-добър в играта с глава от всички родни нападатели?
– Благодарен съм му за думите. Той наистина успява да изкара всичко от нас, защото се държи по отличен начин. Няма напрежение, всичко е спокойно, дава ни увереност, каквато аз лично не съм изпитвал в нито един друг клуб. Затова се и получават нещата.

През зимата усилено се говореше, че Мирослав Будинов е трансферна цел на Левски. Дали е така?
– Имаше интерес, но не знам доколко е бил сериозен. Доколкото аз знам те са говорили с президента, разпитали са от тук, от там, но с мен никой не е говорил. Навярно съм бил резервен вариант на някоя от другите им цели. Така или иначе до същински преговори не се стигна.

– Би ли играл в някой от грандовете?
– Разбира се, кой не иска да играе за големите отбори у нас. Всеки ги знае кои са. Иначе съвсем честно казвам, че не съм симпатизирал запалено на нито един роден отбор. Голям фен съм само на Ювентус.

Източник: Стефан Дачев/ „Меридиан мач“

Снимка: fcdunav.eu

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК