Митичен стадион става нов дом на националния отбор?

0
- -

Полуразрушеният и недостроен стадион „Пловдив“ ще доживее своя нов живот, а според мнозина дори се подготвя за бъдещ национален стадион.

Защото „Васил Левски“ в София е с предписания и ако те не започнат поетапно да се изпълняват, то много скоро може да отпадне от списъка на УЕФА.

Та през тази година, за най- големия и единствен двуетажен стадион в България, местната власт в Пловдив е предвидила 600 000 лв. за основен ремонт.
Той е включен в разчета за финансиране на капиталовите разходи и фигурира като „Функция 07“ в графата „Основен ремонт на дълготрайни материални активи“.

„Това не означава, че започваме веднага с ремонта. От тази сума 100 000 лв. са предвидени за изготвянето на проект колко и какво ще струва самият ремонт. Архитект Вальо Маринов вече работи в тази насока“ заявиха от местната власт. Нужните стиковки с държавната власт по всичко личи са направени за последващ още по мащабен ремонт. Не бил изключен варианта и за публично- частно партньорство.

След готовия проект на арх. Маринов щяло да стане ясно, колко точно ще струва цялостният ремонт. С остатъка от сумата ако се прецени, че ще са достатъчни, може да се започнат ремонтни дейности още тази година.

Стадионът има пребогата и прелюбопитна история. С 55 000 седящи зрителски места е. Намира се на супер логистично място- в парк „Отдих и култура“, в близост до Олимпийския гребен канал.

Официално е открит през 1950 година. Капацитетът тогава е едва 30 000 седящи места. Основно е реконструиран през 1962 година, като се построява втори етаж на западната трибуна. Капацитетът нараства на 42 000 места, като се поставят и 4 стоманобетонени кули с осветление. През 1991 година е издигната останалата част от втория етаж на стадиона. Старите лампи са демонтирани и са поставени 4 нови стоманени кули с височина 70 м, внесени от Полша. Поради липса на средства, ремонтът е прекратен малко преди пълното завършване на съоръжението.

На бившия стадион „9 септември“ са се играли предимно дерби мачовете между четирите пловдивски отбора, както и други срещи от републиканската футболна лига. Тук са се провели и великите мачове на „Ботев“ /Пд/ с Реал Сарагоса, Цървена звезда, Барселона, Байерн Мюнхен.

„Локомотив“ Пд е имал своите незабравими моменти срещу „Оксер“, „Ювентус“ и „Лацио“. През 1990 г. на стадиона се провежда световно първенство по лека атлетика за юноши и девойки. На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа“, на този стадион, Ивет Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек. – нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона.

В момента на стадион „Пловдив“ се провеждат лекоатлетически прояви от републикански мащаб, както и контролни футболни срещи. От 1996 г. на стадиона не се провеждат официални футболни срещи, както и големи обществени мероприятия, поради липсата на „Акт 16“ на съоръжението. Изключение прави концертът на Металика през 1999 г.