Напрежение в националния! Домусчиев не искал Хубчев

0
- -

Напрежение в националния отбор по футбол на България! Съставът е разделен на две по въпроса дали настоящият селекционер Петър Хубчев трябва да запази поста си и за следващия квалификационен цикъл за Евро 2020.

След световните квалификации, на които завършихме на четвърта позиция в групата си, тази тема отново завладя футболните среди. Тя е обсъждана и в съблекалнята от самите играчи. Пред „България Днес“ национал, пожелал анонимност, обяви, че има сериозни спорове сред футболистите.

По-голямата част от възпитаниците на Петър Хубчев заставали зад него и искали той да продължи работата си с тях. Въпреки че държи на ред и желязна дисциплина, Хубси е успял да спечели на своя страна повечето от националите. Те харесвали методите му на работа и това, че е успял да изгради сплотен колектив. Доказателство за това бе и настроението на българския отбор при последното ни гостуване в Люксембург снощи. Фотообективите изловиха Хубчев усмихнат за първи път от незапомнени времена. Той бе в страхотно настроение на официалната тренировка преди мача с футболното джудже. Двубоят бе изцяло протоколен и нашите излязоха на стадион „Жозе Бартел“ само за честта си.

Твърдо зад селекционера е капитанът от двубоя снощи Ивелин Попов. Той е и футболистът с най-много мачове за националния отбор от действащите – цели 71. Вторият в тази класация – Станислав Манолев с 51 двубоя също подкрепя Хубчев. Като цяло националите от ЦСКА-София лобират за неговото оставане. Единствено защитникът Николай Бодуров си позволи неотдавна нападки към специалиста. „Пред него ли да се доказвам?“, избухна бранителят, но впоследствие бе викнат за последните две квалификационни срещи и смекчи тона.

Петър Хубчев все пак има и своите големи противници, които настояват за неговата смяна. На първо място това е доскорошният капитан на тима Светослав Дяков. Въпреки че е лидер и носи лентата в абсолютния хегемон в българския футбол „Лудогорец“, Дяков напоследък странно защо не попада в сметките на селекционера. Аут от състава от доста време е и натурализираният бразилец с български паспорт Марселиньо, който е един от най-добрите футболисти в родната Първа лига. Поради тази причина твърдо против Хубчев се е заявил един от ключовите членове на Изпълкома към БФС Кирил Домусчиев. Неговата дума тежи и може да наклони везните, когато се стигне до дискусии за бъдещето на треньора.

Има и други играчи, които в неформален разговор са заявили, че се надяват националният отбор да има нов селекционер. Един от тях е нападателят на „Дженоа“ Андрей Гълъбинов, който много рядко получава шансове за изява, въпреки че започна като титуляр срещу Франция. Твърдо против Хубчев е и Валери Божинов, който разтрогна с швейцарския „Лозана“. Божинката никога не е получавал доверие от Хубчев, макар и в последно време кариерата му да е сериозно зациклила. Халфът на ЦСКА (Москва) Георги Миланов е обиден от това, че не получи повиквателни за последните мачове и няма да се застъпи за специалиста.

Очакванията са все пак Хубчев да остане треньор на националите минимум още две години. Основните доводи са, че начело с него България взе две много престижни победи – 2:0 над Холандия и 3:2 над кошмара Швеция. Настоящият договор на Хубчев е за една година, която вече изтече, плюс още две години допълнително. Опцията за удължаване вероятно ще бъде активирана автоматично, освен ако някоя от двете страни изрично не поиска прекратяването му.

От БФС не крият, че са доволни от работата на 53-годишния специалист. Самият Хубчев също иска да продължи да води отбора. Голямата цел пред него е класиране за европейското първенство през 2020 година, където ще участват рекордните 24 отбора и шансовете ни са значително по-големи.

До Нова година се очаква треньорът да седне на преговори с президента на БФС Борислав Михайлов и останалите членове от Изпълкома. Параметрите по контракта най-вероятно няма да бъдат променяни. Щабът на Хубчев взема около 50 000 лева на месец.

„Не съм дошъл със задача класиране, друга ми е целта. Започнем ли да изпълняваме замислените неща, ще дойдат и точките, и класиранията“, обеща Хубчев неотдавна. Вицепрезидентът Йордан Лечков също е категоричен, че оставането на Хубчев не подлежи на съмнение. „Хубчев си е сигурен за поста, договорът му е дългосрочен. Дългосрочен поглед и взор“, са думите на Лечков.

Източник: „България днес“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]