Не е честно да се измъкнеш с 3 мача

1
- -

Първенството още не е приключило, но вече могат да се направят първите изводи след въвеждането на новия формат в Първа лига. Разбира се и той като всички останали си има своите плюсове и минуси. Само определянето на шампиона през този сезон не зависеше от регламента. Лудогорец с 99% вероятност щеше да е първи при всякакъв формат.

Първото нещо, което е безспорно, че настоящият вариант е по-удачен от всички останали с плейофи, които видяхме в предишните години. През 2015-а например долната седмица бе триумф на скуката. Тогава Левски и Черно море можеха да доиграят първенството с отборите си до 16 години, ако не чакаха финала за Купата. Изпадащите също бяха ясни още от редовния сезон и абсолютно никой за нищо не играеше.

Точно оттук идва големият плюс сега. В момента над 90% от отборите, може би с изключение на Лудогорец, имаше за какво да се борят до края и интригата беше жива. Най-големият печеливш от статуквото безспорно е Монтана. Край Огоста си изиграха прекрасно картите и ако в крайна сметка се спасят, никой не може да им се сърди. Още докато Атанас Джамбазки беше треньор и стана ясно, че тимът със сигурност ще свърши последен и след плейофите, човекът си каза, че гледа на серията загуби като контроли, в които обиграва отбора за баражите. Всички му се смееха тогава. След това той беше освободен, но явно наследникът му Атанас Атанасов е на път да изпипа плана, който самият Джамбазки бе заложил. Да – Монтана още не се е спасил, но оцеля до последния бараж. Отделен е въпросът дали това е справедливо. Именно тук се крие и един от недостатъците на формата. На практика той позволява 32 кръга да не вземеш нито една точка и да имаш голова разлика 0-110. След това влизаш в плейофите като последен. Можеш да си позволиш и в тях още една грешна стъпка – както Монтана отпадна от Нефтохимик. После само трябва да елиминираш един съперник в два мача, както стана в двубоите с Локо (ГО). Накрая печелиш един бараж с отбор от „Б“ група и оставаш. С други думи – важно е да си във форма в три мача през май, за да си гарантираш оцеляването. Наистина не е справедливо. Както и не изглежда справедливо и Локомотив (ГО) да отпадне на фона на цялостното си представяне през сезона.

Според някои не е правилно и седмият да разполага с опция за класиране в Европа, но това е по-малък проблем. Но като теглим чертата, безспорно днешният формат е по-добър от почти всички, които видяхме в България през последните 20 години.

Източник: Пламен Пиндраков/ „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Кирил
Кирил
7 години по-рано

Бедата не идва от формата, а от огромната разлика между Първа и Втора лига. Силен втори ешелон ще направи първенствата интересни, но няма отбори, защото няма пари. БФС години наред не обръща внимание на аматьорския футбол, а той захранва професионалния. Ако БФС бяха постигнали условието част от парите, от които държавата формира бюджетите на общините, да се дават целево за футбол и последствие да се контролират от Зоналните съвети, днес щяхме да имаме една много по-широка платформа. Има още много мерки, които трябва да се вземат за излизане от това състояние, но БФС гледа само как да угоди на Ганчевци… Прочети още »