Положението със съдиите вече е нетърпимо!

0
- -

След всеки кръг в Първа лига се случва едно и също – вместо да се коментира играта на отборите, финтовете и головете на този или онзи, започват да се броят съдийските грешки. А те от седмица на седмица стават все по-фрапантни и нагли. У нас вече почти не остана тим, който да не е подскачал до небето от яд при сигнал от съдийска свирка или вдигнат флаг. Няма малки, няма големи – всичките под ножа, естествено, с дребни изключения.

„Искам да попитам един виден наш съгражданин: Чичо Пешо, докога ще продължава тази гавра с великотърновския футбол?“. Думите са на председателя на Управителния съвет на Етър Александър Нанков по адрес на шефа на Съдийската комисия Петър Петров. Щом от родното ти място чуеш подобни думи по свой адрес, то трябва да бягаш надалече. Но Пешо Флагчето продължава да си развява байряка. Кой и защо му позволява? И на кого е угодно? След като мач след мач виждаме кое от кое по-некадърни отсъждания.

Положението вече е нетърпимо. Щом такива панаири стават и на мачове като Верея – Славия, то наистина всичко е излязло от контрол. И изненадващото е, че гафовете не идват толкова от главните съдии, колкото от асистентите с флагчетата и тези зад вратата. Несериозно е председателят на Съдийската комисия да е бивш страничен арбитър, който определя себе си като „професор в тази област“, а подопечните му да вдигат флага както и когато им скимне. Там, където има очевидни засади флагът не се вдига, а там, където няма, ще го счупят от размахване. Хората зад вратите само прибират парите за нарядите, а всъщност ги е страх да се нагърбят с каквото и да било решение – стоят като препарирани и не казват топката пресякла ли е голлинията, някой нарушил ли е правилата и може ли да се отсъди дузпа или не.

Скандалното е, че в първенството гафовете колкото са от навеждане пред когото трябва, толкова са и от некадърност. На всички е ясно, че положението в момента е нетърпимо, при това с мачове с малък залог. А какво ли ще става напролет, ако тогава имаме трибой за титлата?

Явно е обаче, че там, където трябва, няма желание за промяна. Поне принципна и концептуална. Затова и хвалбите ще са само от типа, че съдиите са свалили няколко тона лично тегло. А не, че са заслужили да свирят в елита.

Източник: Янаки Димитров/ „Тема спорт“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]