Футболисти отварят печеливши бизнеси

0
- -

Публична тайна е, че огромната част от футболистите не са добри предприемачи. След като окачиха бутонките, много от героите ни от САЩ`94 например се впуснаха в амбициозни бизнес начинания, които се провалиха с гръм и трясък и „изядоха“ голяма част от спестяванията им. Но други известни играчи знаят как да инвестират парите си. В скоро време футболът може да се сдобие със своя първи играч милиардер. И това няма да е Кристияно Роналдо или Лионел Меси, а халфът на „Арсенал“ Матийо Фламини. Настрана от светлините на прожекторите 31-годишният французин и съдружникът му Паскуале Граната през 2008-а основаха компанията GF Biochemicals, която може да промени завинаги бизнеса с горива на планетата. През последните години Фламини е похарчил милиони евро лични средства за проучвания, изследвания и съвместни разработки с университетите в Пиза и Милано. А GF Biochemicals е на прага на епохално новаторство в енергийната сфера. От компанията с 400 души персонал обявиха, че планират да станат първите в света, които ще започнат масово производство на левулинова киселина. За незапознатите – това е една от 12-те субстанции, които според Министерството на енергетиката на САЩ имат потенциал да заместят петрола във всичките му приложения. Потенциалът на този бизнес засега се оценява на почти 30 млрд. евро.

„Учени ни обясниха, че тази киселина е бъдещето и с проучвания в тази сфера можем да направим велико откритие и да постигнем успех. Вече притежаваме технология, за да произвеждаме левулинова киселина в промишлени мащаби, която патентовахме. Това ще бъде евтино и ефективно гориво. Стигнахме дотук след седем години работа и постигнахме нещо, което не е правено преди. С това се гордея най-много“, казва новоизлюпеният бизнесмен. Дали пък скоро няма да дойде денят, когато ще се редим на бензиностанцията на колонка с името на Фламини, а от всеки втори билборд ще ни се усмихва капитанът на „артилеристите“?

Макар и в по-малки засега мащаби, и други настоящи и бивши футболни звезди се справят добре с инвестициите. Любопитното е, че повечето от тях са от Висшата лига на Англия, където футболът и бизнесът имат най-много допирни точки. През март 2015-a легендите на „червените дяволи“ Райън Гигс и Гари Невил, с подкрепата и на бившите си съотборници Фил Невил, Пол Скоулс и Ники Бът, откриха луксозния „Хотел Футбол“ буквално на метри от стадион „Олд Трафорд“. Четиризвездният хотел разполага със 133 стаи. Вътрешният му дизайн елегантно загатва за автентичната футболна култура и привлича фенове от цял свят. Гигс споделя, че любимата му част от сградата е ресторантът „Кафе Футбол Манчестър“, чието меню е направено от популярния мастър шеф Майкъл Уигнал.

„Там се предлагат неща, които обожавах като дете. Сладолед с вкус на дъвка, пица или пържена риба. От покрива се откриват прекрасни гледки към стадиона и целия град. Тук можеш да доведеш децата на обяд или на парти, да дойдеш на нощен клуб и дори да се ожениш“, добавя уелсецът. Хотелът дава работни места на 200 души, а вложените от футболистите 25 млн. евро вече се изплатиха, след като сигнапурски инвестиционен фонд закупи 70% от акциите му за 35 милиона. В туристическите сайтове стаите в „Хотел Футбол“ се предлагат на промоционални цени между 100 и 250 евро, но за декемврийските празници почти не може да се намери свободно място.

„Много е трудно, когато приключиш с кариерата си. Влизаш в живот, който не познаваш, люшкаш се нагоре-надолу и ако не си стабилен, можеш да свършиш зле.“ Това са думи на бившия голмайстор на „Ливърпул“ Майкъл Оуън, който е открил какво да прави с парите си. Нападателят разкри „Майкъл Оуън Мениджмънт“, която се грижи за интересите на млади футболисти. Запаленият по конни надбягвания англичанин превърна и хобито си в бизнес, след като вече притежава конюшня с 90 чистокръвни състезателни жребци, тренирани от популярния Том Даскъмб.

Партньорът на Оуън в атаката на „Ливърпул“ Роби Фаулър пък още на 18-годишна възраст се ориентира към бизнеса с недвижими имоти. Роби вече притежава „тухлена империя“ на стойност около 40 млн. евро. Той започва от ниско – купува еднофамилни къщи в Олдъм, за да стигне до луксозните пазари на Лондон и Манчестър. Освен това Фаулър е съсобственик в „Имотната академия“, която учи студентите си как да правят пари срещу такса от 1500 евро за тридневен курс. Добре се справят с имотния бизнес и „синьото сърце“ Франк Лампард, както и ексхалфът на „Тотнъм“ Рамон Вега. Символът на „Челси“ се е сдобил с къщи в едноименния квартал и в Съри за около 20 млн. евро, а още около 10 млн. са вложени в апартаментни комплекси. Що се касае до Вега, компанията му „Матерхорн Кепитъл Хотел“ инвестира в луксозни хотел, най-известният от които е в тузарския ски курорт Вербиер. В частния клуб „Коко“ декорът е от златни листа, а един коктейл, гарниран с кристали, струва към 7000 евро.

„Специалист“ по всичко се оказа бившият бранител на Англия и „Юнайтед“ Рио Фърдинанд. Портфолиото му от инвестиции е доста обширно – медия, звукозаписна и филмова компания, както и ресторант. Но начинанията му вървят с променлив успех. Лайфстайл онлайн списанието, озаглавено с причудливото – #5, залага на връзката между спорта и модата и е нещо като интернет аналог на популярното издание FHM. Музикалното му студио White Chalk Music пък подписа с Мелъди Джонстън и Ния Джай, но след това тръгна надолу. Като филмов продуцент Фърдинанд финансира гангстерската лента „Мъртвецът тича“ с участието на Дани Дайър и рапъра 50 Cent. Рио притежава и италианския ресторант „Россо“, който е поставен във втора категория на заведенията в Манчестър, но се отличава със стилния си салон, решен с мебели от края на XIX век.

Интересен елемент от „английската връзка“ е игралият за „Манчестър Юнайтед“ Луис Саха. Той започна собствена социална мрежа за спортисти, наречена Axis Stars. Порталът ще се бори срещу корупцията в спорта и ще защитава атлетите от некоректните и алчни мениджъри. Засега платформата е привлякла интереса на над 100 спортисти, включително и нападателя на „Челси“ Дидие Дрогба, Флоран Малуда, Папис Сисе, звездата от НБА Борис Диао, олимпийския шампион на 5000 и 10 000 метра бягане Мо Фара и тенисиста Гаел Монфис. Спортистите оценяват агентите и компаниите, с които са работели, по специален рейтинг, а сериозно внимание е отделено и на детайлите по договорите между състезател и клуб, както и на спортните застраховки. Фирмите, които предлагат услугите си на заможните спортисти, заплащат еднократна такса от 300 евро и 1.5% от всяка евентуална сделка. Въпреки това вече 200 фирми са листвани на сайта. Axis Stars е и финансов съветник за начинаещи спортисти, които не знаят как да управляват парите си, а част от печалбата отива за благотворителност.

Що се касае до двамата най-големи – Меси и Роналдо, те залагат на сигурно. Аржентинецът закупи кампанията „Лимеку 2010 СА“, която притежава луксозни апартаменти в 40-етажния небостъргач „Акуилана“ в Розарио, Аржентина. Два пъти повече е струвала инвестицията в изграждането на „Асахарес дел Парана“ в област Фигиера. Това е „зелен“ комплекс от шикозни резиденции, разположен на 80 хектара със собствено летище за хеликоптери, басейни, вътрешни плажове и игрища за голф.

Роналдо пък ще строи курорт на остров Порто Санто, освен това планира да си издигне собствен музей. Звездата на „Реал“ купи и дял от мобилното приложение „Мобито“, а спортната му линия CR7 е световноизвестна.

Известен винар е халфът на „Барселона“ Андерс Иниеста, който вече притежава 120 хектара лозя във Фуентеалбия близо до Албасете. Неотдавна играчът разшири бизнеса си, като вложи 5 млн. евро в производството на зехтин. Винарната му „Бодега Иниеста“ си има собствен ресторант и предлага безплатна дегустация.

Колкото до Жерар Пике, той влезе в бизнеса с храни, като има една четвърт от компания, зареждаща с хамбургери веригата „Карфур“. Запаленият геймър даде други 2 млн. евро за собствена компания за видеоигри.

Има и доста оригинални инвестиции. Хамес Родригес от „Реал“ прави енергийната напитка „10 голд“, Лоран Кошчелни от „Арсенал“ купи легендарната компания за хармоники „Могеин“ и я спаси от фалит. Матьо Дебюши притежава половин компания за билярдни принадлежности, а Матьо Валбуена през 2010-а откри фабриката за чорапи „Кама Сутра“. Дидие Дрогба пък вложи голяма част от парите си в златна мина в родината си Кот д`Ивоар.