Чиликов: Не съм малоумник да предлагам на Левски играчи за 5-10 милиона

0
- -

Георги Чиликов е човекът, който се е заел с една от най-тежките зада­чи в БГ футбола – селекцията на Лев­ски. Бившият нападател, който още държи рекорд на „сините“ за най-скъп трансфер – 2 500 000 лева от Нефтохимик през 2001 година, към днешна дата е главен селекционер на „Герена“. Чиликов се съгласи да отго­вори на въпросите на „Меридиан Мач“, след като преди около седми­ца старши треньорът на Левски Ники Митов му се присмя малко или много за списък с набелязани в Бра­зилия футболисти. Тогава наставникът обяви, че няма как Левски да взе­ме играч от тази листа, защото все­ки един в нея струва 5-10 милиона.

Лесно ли се пра­ви селекция в Левс­ки?

–   Където и да пра­виш – не е лесно. Но особено в български­те условия, като се има предвид каква дестинация е страна­та, финансовите пара­метри и желанието на футболистите да се подвизават в Бълга­рия – никак не е лес­но. Но все пак Левски дава повече възмож­ности и понякога ста­ва малко по-лесно. Но като цяло, самата дес­тинация „България“ и нивото на футбола тук не отговарят на изис­кванията на много иг­рачи в Европа.

–   По-често футбо­листите ли отказват на Левски или Левс­ки на футболистите?

–   Трудно ми е да от­говоря на този въп­рос. За краткия ми престой в Левски са се случвали и двете неща. И ние сме от­казвали, защото се предлагат нискоразредни футболисти, но и футболис­тите са ни отказвали, защото България не им е приоритет. Тук въобще не говоря за финанси. Има някои, които

само като чуят за България и разговорът приключва

–  Навремето се считаше, че на Лев­ски не може да се откаже. Особено от български футбо­лист. Сега вече май не е така?

–  Да, убедих се, че вече не е така – и при юношите, и при мъжете. Появиха се нови отбори с голе­ми финансови въз­можности и нещата се промениха. Да, името Левски все още привлича. Все още то има значение, но не така сил­но както преди 10-15 години.

– Ти беше отговорен за повечето стра­хотни трансферни удари, които напра­ви преди няколко години Черномо­рец – Жужу, Шаешу, Асис, Боли. След­ваш ли пак тази ли­ния и тази арабска връзка, чрез която ги намираш? Опит­ваш ли се сега да използваш контак­тите си, за да наме­риш такъв футбо­лист за Левски?

– Не. Да уточним нещо. Връзки няма. Работи се с всеки един мениджър както тогава, така и сега. Някои тогава помогнаха по­вече, други по-малко. Но това нищо не означава. В Черноморец полити­ката беше по един начин, на „Герена“ е коренно различна. Единствено продъл­жавам да разчитам на хора, които и то­гава са ми помагали. Разчита се на всеки един, който даде сигнал за добър фут­болист.

–   Казваш, че по­литиките на Черно­морец и Левски са коренно различна. Какво точно имаш предвид – че тогава в Бургас се взима­ха много футболис­ти на проби ли?

–   Да, имаше голя­ма част на проби, но пък и Левски иска да гледа другаде.

–   Искат се футбо­листи с по-сериоз­ни визитка, което по презумпция предполага по-малко риск?

Не знам кое е по-големият риск.

Аз лично съм „ЗА“ да има и футболисти на проби.

Няма никакъв проблем от моя гледна точка, но не всеки е на това мнение в клуба. Не говоря за голямо количество, а точно определени и избрани хора. Мисля, че за България това е правилният подход.  При пробите има два основни детайла -да имаш око, което да ти позволи да прецениш качествата на футболист за кратко време и да пое­меш риска, раз­бира се. Да имаш дупе да по­емеш риска. В Черноморец Дими­тър Димитров – Херо имаше тези две ка­чества и нещата се случиха. Как ще е на „Герена“, ще видим лятото.

– Струват ли фут­болистите от бразил­ския списък, който си дал на треньора и спортния директор, по 5-10 милиона? Така обяви треньо­рът Николай Митов…

– Ще отго­воря на въп­роса, който ми задаваш, а не на Ники Митов. Ня­мам намере­ние да отговарям пред медиите нито на стар­ши-треньора, нито на който и да е в клу­ба. Има си политика. Аз давам интервюто и отговарям на теб. И казвам – футболистите от Бразилия са само млади и перспективни хора. Набелязах играчи, които съм убеден, че имат качеството и всичко е въпрос на преговори. А колко са стрували, това е коментирано с когото трябва – от старши треньора до прези­дента. Категорично заявявам, че в списъ­ка ми няма футболис­ти с такива парамет­ри. Параметрите са такива, които са ми зададени от ръководството. Така че отговарям ти на въпроса – аз не съм малоумник. Знам как­во търся. Това трябва да е ясно и категорич­но. Спекулации много. Всеки се упражнява, а никой не си е мръд­нал задника. Не до Бразилия, а до Маке­дония да отиде през годините. В крайна сметка аз съм серио­зен и отговорен човек и казвам – не обичам спекулации, има точ­ни и ясни параметри. Всичко е сложено на масата. А дали някой от бразилците ще се вземе или няма да се вземе, решава го ръ­ководството.

–   Значи да уточ­ним – в бразилския списък няма футбо­листи, които да стру­ват 5 или 10 милио­на, така ли?

–   Не само че няма такива, но

в списъка няма дори играчи, които струват и 500 000.

Категорично няма такъв.

– Защо Левски от доста години загър­би бразилския па­зар, след като е видно, че там са добрите футболис­ти? За последно преди 10 години Саид Ибраимов ходи там и се върна с Жоазиньо, Зе Соарес и Жеан Карлос.

– На бразилския пазар е добре да се отиде след лятото – това е истината. Това го разбрах. Аз всъщ­ност и си го знаех, но поради една или дру­га причина, когато бях назначен, вече беше късно. Всяко едно ходене до там, води до положител­ни работи. Дали ще вземем или няма да вземем футболист от Бразилия – това няма да го коментирам. Мога да коментирам, че аз и Левски, раз­бира се, се запознах­ме с нивото. Клубът беше представен в Бразилия. Трансфер­ният период не свър­шва с едно лято. С мен или без мен Лев­ски ще работи там, надявам се. Има от­ворена пътека и това е положително. Едно взимане на футбо­лист не значи само ние да го искаме – много е важно той какво има насреща, какво иска, какво не иска и т.н.

–  Доколкото раз­бирам, конкретно по бразилския списък на този етап няма да се работи, така ли е?

–  Напротив. Ра­боти се за всеки един. Всеки предло­жен на треньора от директора ли, скау­тите, от който и да е, за да е сложен на масата, има реална възможност да се вземе. Колко е реал­на в проценти, това е отделен въпрос. За­това бъдете наясно – аз щом съм дал ня­кой – независимо от­къде е – Бразилия, Америка, България, това значи, че има шанс да се вземе. То­ва е истина­та. Аз не съм малоумник да предлагам футбо­лист за 5-10 милио­на и да си работим просто хей така. Ня­мам желание просто да си губя времето.

–  На кой пост се намира най-трудно футболист? Твоите наблюдения какво показват?

–  Централен напа­дател и централен защитник. Най-вече нападател.

– Защо така?

– Първо, защото това е най-скъпият пост. Второ – има много голям недос­тиг на типични цен­трални нападатели и ако има такива, са много скъпи.

–   А в момента според теб на кой пост Левски има най-голяма нужда от нов футболист?

–  В моите очи са няколко, но няма да конкретизирам.

– А каква всъщ­ност е работата на скаута и по-трудна ли е от та­зи треньора? Ти беше асистент на Херо в Черноморец, а после води и юноши на „Герена“.

–  Двете съчетано най-много ми харес­ваше. Сега ми е по-концентрирана рабо­тата в едната дейност и пак ми харесва.

Можеш ли да кажеш по колко футболисти се предлагат на Левски ежедневно от различни мениджъри, агенции…

На ден ми се предлагат много футболисти, не са под 10

Поне до мен стигат толкова, за които аз отговарям и успявам да гледам някаква част от тях.

– Братът на Марсиал бил ли е от пред­лаганите?

– Ако нещо е гово­рено, аз не съм разб­рал, че е брат на Марсиал.

–   Ти си вкарвал по­беден гол за Левски срещу ЦСКА в пос­ледните секунди. Има ли в момента в Левски футболист, който може да реши важен мач в послед­ните секунди на дер­би?

–  Има, разбира се, как да няма. Специал­но за двата мача с ЦСКА-София дотук мога да кажа, че ви­дях много футболисти, които могат да решат мача. Естествено, че преди имаше футбо­листи като Гонзо, кои­то систематично го правеха. Преди това Сираков, но определе­но и сега има такива.

–  Продължаваш да си най-скъпият тран­сфер в историята на Левски. Кога според теб клубът отново ще има сили да пазару­ва футболисти за 2 милиона и половина лева? Надяваш ли се такъв момент да нас­тъпи и ти да си гла­вен скаут?

–  Не, в момента не е реално да се дават та­кива пари. Не е било и ко­гато за мен са плаща­ни, за­щото аз си знам реално качества­та и смятам, че чак толкова не струвам. Да, прие­мам, че централен нападател трудно се намира и се плащат дос­та пари, но в момента трудно в Бъл­гария може да се намери някой който да струва толкова.

–   Каква е твоята оценка за последните няколко селек­ции на Левски?

– Трябва да ви е ясно едно. Зи­мата е много теж­ко да се прави се­лекция. Кой какво­то и да ви говори, ако не платиш се­риозна трансферна сума, много трудно става. Не е невъз­можно, но е доста трудно. А преди то­ва как е правено, дали е имало възмож­ност хора да ходят и да гледат – не знам и поради това е много относително да се да­ват оценки. Но от но­ември месец насам Левски следва полити­ка, която е правилна – да се наблюдават мак­симален брой играчи спрямо нашите пара­метри. Това е най-пра­вилното за мен. Ако не – на проби.

– Мечта­еш ли да стиг­неш до Елдорадо – да наме­риш футболист за 0 лева, а след това Левски да го продаде за милиони.

– Естествено. Това може да се случи, но не и политиката ти да е подчинена на по­добна идея. То ако та­ка ставаше, всеки ще­ше да го прави. Ако доста обикаляш афри­кански и южноамери­кански страни, може да се случи един път, но не и систематично.

Източник: Димитър Димитров/ „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК