Арена Бургас поскъпва с 10 милиона лева

0
- -

Цената на многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“ ще достигне „около 50 млн. лева“. Това означава, че изграждането на съоръжението ще поскъпне с над 10 млн. лева.

Първоначалните разчети бяха, че цялостната инвестиция ще е за 38 млн. лева. това съобщава Дневник, след допитване до ММС.

От министерството обясняват пред „Дневник“, че оскъпяването се получава, защото се е наложила промяна на предварителните планове. Оказало се, че има високи подпочвени води, а близостта до пътя довела до нуждата от изграждане на по-солидни подпорна стена и дренажна система, което променило целия проект, посочиха от ММС. Отделно цената скочила заради лекоатлетическото оборудване, а също и заради по-голямото интериорно осветление и увеличаването на дебелината на стъклопакетите.

При откриването на „Асикс арена“ министър-председателят Бойко Борисов каза, че изграждането на „Арена Бургас“ става приоритет в спортната инфраструктура. Целта е залата да бъде готова до края на 2018 г.

Проектът в Бургас започна през 2014 г., когато за изпълнител беше избран консорциум, в който е свързваната с депутата Делян Пеевски фирма „Водстрой 98“. През 2014 г. общината в града започна проекта с 5 милиона лева, отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски по програмата за развитие на общините. По предварителни разчети с тези пари трябваше да се стигне до кота 0, а след това да се чака нова помощ от правителството. На следващата пролет Орешарски падна и това не се случи.

Впоследствие през 2016 г. правителството пренасочи предвидените за ремонт на Зимния дворец 35 милиона лева за довършването на „Арена Бургас“. По-късно беше сключен договор с община Бургас и държавата придоби безвъзмездно терена и го апортира в капитала на държавната „Академика 2011“ ЕАД, която стопанисва най-големите спортни бази в страната.

От спортното министерство заявиха пред „Дневник“, че още при прехвърлянето на тези 35 млн. лева към „Арена Бургас“ в министерския съвет е било обявено, че очакваната стойност за изграждането е около 50 млн. лева.

През юли спортният министър Красен Кралев инспектира ремонта и заяви, че има голям интерес от страна на потенциални спонсори, които да вземат името. Първият, изявил желание, бил „Кауфланд“, обявиха тогава от министерството.

По план „Арена Бургас“ трябва да е първата зала в страната с лекоатлетическа писта, която покрива всички изисквания на международната федерация. Идеята беше България да кандидатства за европейско по лека атлетика в зала през 2019 г. Заради забавянето в изграждането погледите се насочиха към 2021 г., а наскоро Кралев заяви, че ще се иска домакинство през 2023 г.

Залата ще е за 7200 души, като ще има подвижни и неподвижни трибуни.