А Футбол кога?

0
- -

Каква е основната цел на един футболен клуб? Този въпрос трябва да си зададат всички в Левски, защото в последната половин година в него никой не произвежда това, което е присъщо – футбол. Няма игра, следователно липсват резултати, което води до малък интерес на феновете към некачествения продукт, а всичко това сочи към по-малки и по-малки приходи. Но на „Герена“ от вече близо две петилетки са свикнали само да харчат, да си крият главите в пясъка, да се гледат умно и да декларират, че носят отговорност, но всъщност да не правят нищо. И го правят отлично… Както и в момента успешно изливат бюджет от 12 милиона лева в мивката под завесата на някаква мъглява тригодишна програма, за която никой не разбра какво точно ще включва.

Цяла пролет слушахме как на „Герена“ най-накрая ще има коренна промяна. След първото поражение от ЦСКА с 0:3 четирима играчи бяха извадени от отбора, за да може да се налагат юноши и да се гради нов състав за следващото първенство. Заради това и все някак си се прости втори звучен шамар от същия съперник (ново 0:3), както и срамен плейоф за Лига Европа срещу Верея на „Герена“. И през това време, докато неглижираха футболното, в клуба така и не можаха да си направят сметка на кое място трябва да финишират (за треньора това нямаше значение), за да имат малко повече време за почивка. След това до старта на подготовката да вземат шестима нови футболисти и от стария отбор да не остане почти никой. Заради това да си поставят отличен и да продължат да правят селекция до откат. А в същото време от играчите, с които си започнал в контролите, да не останат поне 7-8, с които да стартираш в официалните мачове?! Просто защото продължават да идват още и още нови, кой от кой по-скъпоплатени… И въпреки това да трепериш на реванша срещу Сутиеска, въпреки че целият отбор на черногорците получава по-малко сумарно, отколкото е заплата на звезда в Левски… След това да се паднеш с Хайдук, който да ти направи 10 чисти положения на „Герена“. И накрая да се стигне до мача с Локо Пловдив на „Лаута“, в който играчите в синьо приличат на „майки бутат колички в парка“ – такова бе темпото на игра. Но за съжаление същото е нивото и по по-високите етажи в клуба.

А след срещата на „Лаута“ да отчетеш, че в последните 4 мача си вкарал 1 попадение. И някак си да продължаваш да си намираш постоянни оправдания, които са дотегнали до безкрай. А да не можеш да кажеш защо няма една флангова атака, защо двамата ти тарани Буш и Мапуку не могат да излязат на чиста позиция, защо скъпите халфове Рошу и Гомес остават в сянката на 38-годишния Ванчо Траянов?! Ето това голямо нищо свършиха в Левски за половин година – от собственик, през всякакви директори, треньори и футболисти.

Истината е, че на „Герена“ отдавна забравиха за футбола. Затова и запалянковците няма да ги има и ще намаляват. А в това време в клуба ще продължат да си играят на селекции, селекционери, организатори на футболни събития. Но не и да правят игра, която да се харесва на крайния потребител. Без такава няма да има приходи. И докато не го осъзнаят, с тези темпове на харчене сините отново ще влязат в дългова спирала. На това станаха майстори.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК