Вдигат наемите на общинската спортна база

0
- -

Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, Приета с решение на Общински съвет – Бургас, по т.2, Протокол № 21/ 20.12.2016 г., се очаква да бъде приета на следващата общинска сесия. В Наредбата ще бъдат направени „последващи изменения и допълнения”, които касаят използването на спортни бази, стопанисвани от ОП „Спортни имоти”. Това става ясно от докладната записка, внесена от зам.-кмета по „Европейски политики, околна среда” Руска Бояджиева. Докладната е предоставена на съответните комисии към Общинския съвет за обсъждан и одобрение.

Според предложенията, средно таксите трябва да се увеличат с по 5 лв., независимо дали е летен или зимен период. Това важи за малката и волейболната зала в спортния корпус на Природо-математическата гимназия, като цената от 15 лв. става на 20 лв. в определен часови пояс. 30 лв. на час е тарифата за хандбала в зала „Никола Станчев”, а в събота и неделя – 40 лв. За зала „Младост” е предложено от „20 лв. на тренировка” да стане „20 лв. на час”. Поименната карта за използване на залите в „Славейков” и спортен комплекс „Изгрев” от 8 до 17 ч. се променя от 216 лв. на 240 лв.

Мачовете от първенството по спортен календар ще струват по 60 лв. на среща, приятелските мачове – 70 лв. на среща, има отделни тарифи за тренировки на чужди отбори, който варират от 50 до 20 лв. на час според залата, която се ползва. За любителите на футбола на малки вратички е посочена сумата от 120 лв. на среща. Според докладната това се налага тъй като поддръжката на залата изисквала възстановяване на нанесените щети в резултат на проведените футболни срещи.

ОП „Спортни имоти“ предлага въвеждане и на такса за притежателите на абонаментни карти с опция осветление на стойност 12 лева на час, тъй като цените на абонаментните карти не включвали разходи за електроенергия и поддръжка на ел. инфраструктурата.

Увеличение се предвижда на таксите за ползване на стадиони „Долно Езерово“, „Българово“, „Рудник“, „Ветрен“ за тренировки и срещи от 10 лв./ч. за тренировка на 15 лв./ч., и от 20 лв./ч. за среща на 40 лв./ч. Причината за увеличението се налагало, тъй като голяма част от ползвателите са спортни организации и ползват спортната база на основание чл. 5, ал. 2. от Наредбата за реда и условията за ползване на спортни обекти и съоръжения, собственост на община Бургас, предоставени за управление на ОП „Спортни имоти“.

Такса вход за индивидуални посещения на плувен басейн „Флора” се предлага да бъде изравнена с таксите за вход в останалите басейни. В докладната се иска намаляване възрастта на децата от 12 на 7 г. „Придружителят” на детето пък трябва да заплати индивидуално посещение. За възрастните на басейн „Флора” предложението е билетчето да скочи от 3 на 5 лв. на час, за ученици, студенти и пенсионери – от 2 на 3 лв., а за деца до 7 г. – 1 лв. на час в малък басейн.

За новия плувен басейн в „Славейков”, който предстои да бъде пуснат в експлоатация следващата година, предложението е гражданите над 18 г. да плащат 10 лв. на час, а студенти, ученици и пенсионери – 7 лв. Абонаментните карти са по 100 и 78 лв. /12 посещения по 1 час/.Цените за провеждане на спортни и културни мероприятия – срещи, състезания, тренировки и др. са: за 25 м басейн – 200 лв. на час; за 50 м – 400 лв./ч.; за водната топка – на 30 м басейн – 300 лв./ч; за 25 м басейн – 200 лв./ч.

Сравнително ниски остават таксите за басейн „Минерални бани”. За възрастен посетител цял ден ще му струва 6 лв., за ученици, студенти и пенсионери – 4 лв. Деца до 7 г. – 3 лв. на час.

Хандбалните отбори ще могат да се радват на по-ниска такса. Намаляване на таксата за игрище в спортна зала „Никола Станчев“ и УСК „Г.Р.Е. Раковски и ПМГ“ е за да бъдат изравнени с таксите за ползване на игрище за баскетбол и волейбол.
Цената от 17.00 до 22.00 ч. в събота и неделя също се намалява от 50 на 40 лв./ч.

Ползване на офис помещения от спортни организации да бъде увеличено от 10 лв. (летен сезон) и 20 лева (зимен сезон) на 30 лв. месечен наем целогодишно във всички спортни обекти, които предоставят услугата, се предлага още.

„При формирането на цените на описаните услуги, които предоставя ОП „Спортни имоти”, определяща е пазарната ситуация към настоящия момент. Общинското предприятие цели с дейността си да реализира както финансови постъпления за община Бургас, така и да стимулира подрастващото население да спортува активно. При формирането на цените за предоставяните услуги, водещи са и действащите към момента тарифи на останалите спортни съоръжения на територията на Община Бургас. Освен това, цените са съобразени и със статусите на представители от различни социални групи.

Целта, която се поставя при намаляване на таксите за ползване в спортните центрове, е да бъдем конкурентноспособни и по този начин да привлечем повече потребители към общинските спортни обекти.

Целта на увеличението на част от таксите за услугите, които предоставя общинското предприятие, е да бъдат завишени приходите и да бъдат покрити част от разходите, които извършваме за предоставяне на услугата.

Очакваните резултати от предлаганите допълнения и изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас са пряко свързани с увеличаване на финансовите постъпления на ОП „Спортни имоти”, респективно за Община Бургас, както и увеличаване на посещаемостта и привличане на повече потребители към услугите, които предоставя общинското предприятие”, се казва в докладната записка.