Венци Христов с остра атака: Левски се скри зад гърба ми след отпадането от Марибор

0
- -

Венци Христов е последният българин, играл в Албания. Точно затова е трудно да се намери по-горещ събеседник по темата за мача между Партизани и Ботев (Пд). В момента Христов е без отбор, след като напусна Нефтохимик. Миналия сезон пък го започна в Левски. Много теми, по които потърсихме нападателя. Ето какво сподели той пред „Меридиан Мач“.

Венци, има ли вече оферти за теб?
– Има, ако трябва да съм честен, но не са такива, които да ме удовлетворяват. Затова в момента съм без отбор. Подготвям се сам и чакам подобри предложения. Гледам и да си почивам.

– Чакаш предложения от чужбина ли?
– Да, играе ми се отново зад граница. Ще видим какво ще стане. Очаквам по-добри предложения.

– Скоро обаче почва шампионата у нас и ако не дойде добра оферта от чужбина, може да стане късно за роден отбор…
– Не съм си поставял срокове. Ще изчакам да дойде подходящата оферта и тогава ще видим накъде ще поема.

– Какво се случи в Нефтохимик в последните кръгове, че от приятна изненада изпаднахте?
– Не бягам от въпроса, но наистина не мога да кажа какво се случи. Просто така стана, че бях контузен и се възстановявах извън отбора. Не съм бил в съблекалнята, за да знам какво точно е станало.

– Говореше се обаче, че имате грандиозен бюджет, високи заплати…
– Не е било съвсем така. Преувеличени са нещата.

– Друг слух, който витае в Бургас е, че е имало скандали между Христо Янев и футболистите…
– Предпочитам да не казвам нищо по тази тема. Всеки си има глава на раменете и знае какво е правил, защо го е правил и така нататък.

– Да поговорим малко за жребия в Лига Европа. Ти познаваш най-добре албанския футбол. Какъв отбор е съперникът на Ботев Партизани?
– Те са добър отбор. Най-големият им плюс е, че имат фенове, които създават страхотна атмосфера. Това им дава криле. Иначе албанският футбол е по-силов от нашия. Играе се доста здраво, даже грубо на моменти. Очаквам обаче Ботев да отстрани този съперник. Само трябва да си играят тяхната игра и да не отстъпват в единоборствата и нещата ще се получат. Ботев е добър отбор.

– Каза, че имат публика. Мразят ли там българите?
– Не. Смятам, че атмосферата ще е страхотна, но по-скоро ще е в духа на спортната злоба. Няма истинска омраза. Дори забелязах докато живеех в Албания, че там има доста българи, които са приемани отлично. Затова не очаквам да има ексцесии. Само хубава атмосфера, но кой не би искал да играе пред пълни трибуни.

– Какви са шансовете на другия ти бивш отбор Левски в Европа. Срещат първо черногорци, а после евентуално Хайдук Сплит…
– Разбира се, че имат шансове. Считам, че миналата година срещу Марибор Левски отпадна само заради малшанса. В нито един момент от двата мача съперникът не ни надигра.

– Да, но Левски е чисто нов отбор. Как се гради успешен отбор за Европа за две седмици?
– По принцип всичко може да се случи. Зависи от това дали играчите, които идват са от необходимата за Левски класа. Ако я притежават, няма проблем и не е нужно чак толкова много време за сработване и аклиматизация.

– Ти сам спомена мача с Марибор. Защо, при положение, че всички освен Лудогорец отпадат рано, се направи толкова голяма трагедия от това отпадане?
– Не знам. Пак ти казвам, че според мен отпаднахме само заради липсата на достатъчно шанс в тези двубои. Нямаше нищо друго.

– Като че ли те нарочиха след тази среща и заради нея не си в Левски…
– Точно така се получи. Това е проблемът на Левски. Цялото ръководство тогава се скри зад моя гръб, вместо да се получи точно обратното. Излезе, че аз съм виновен изцяло за отпадането. Но това са минали неща, затворена страница за мен.

– Съжаляваш ли за нещо от престоя си в Левски?
– Не съжалявам за нищо. Никога не съм имал претенции. Тренирам си и когато треньорът има нужда от мен, влизам да помагам. Това е. Само, че ще отбележа, че за един полусезон вкарах толкова голове, колкото нападателите след мен, всички заедно, не могат да отбележат за година и половина. Така обаче стана.

– Да разбирам ли, че има голяма обида в теб и никога не би се върнал в Левски?
– Предпочитам отново да не отговарям на този въпрос. Ще го запазя за себе си.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК