Д-р Васил Куртев грабна „Златен глобус Кор Кароли”

0
- -

Фондация „Кор Кароли” връчи най-престижната ветроходна награда у нас „Златен Глобус”. Наградата е учредена в чест на голямото постижение на кап. Георги Георгиев и в негова памет тя се връчва всяка година на 20 декември – денят на началото (1976) и края (1977) на знаменитото му плаване около света.

Призът тази година отиде при 80-годишния д-р Васил Куртев, който направи околосветска обиколка и проплава 26 000 морски мили с яхтата „Одесос”, построена от самия него.

Шестима са носителите на почетна грамота за тази година и най-младият от тях е 18-годишният Иван Димов за постигнати забележителни спортни резултати през 2017 г. През юни той зае 4-то място на Европейско първенство по ветроходство за младежи до 19 г. в Дуарнене, Франция в класоветеLaser Standard и Laser Radial. Иван е състезател от Общински морски клуб „Несебър 2000”.

Между тазгодишните носители на почетна грамота е и Йордан Русев, шкипер на яхта „Don’t worry” – за самотното му плаване от Ирландия до Карибите. След преминаването на урагана „Ирма” през остров Сен Мартен, яхтата на Йордан Русев е една от малкото оцелели.

Носители на грамота са и младите от националния отбор в клас „Оптимист” – за успешното им представяне в международни състезания, защитавайки спортните достижения на страната ни.