Инфаркт покоси легенда на испанския футбол и Барселона

0
Enrique Castro
- -

Легендарният нападател на Спортинг Хихон и Барселона Енрике Кастро – Кини бе покосен от инфаркт на улицата, близо до къщата му в Хихон.

Още на място започнали опитите да съживят испанската легенда, но за жалост те се оказали неуспешни. Кастро почина на 68-годишна възраст. Кини е един от най-добрите нападатели на Испания за всички времена.

След легендарния Телмо Сара, Кини е испанецът голмайстор №2 във вечната ранглиста на Примера дивисион и един от тримата петкратни носители на трофея „Пичичи“, който се присъжда на голмайстора за годината в Ла Лига. Другите двама са чужденците Алфредо ди Стефано и Уго Санчес.

До последно Кини работеше в Спортинг Хихон, където изпълняваше функцията на делегат.

Той дебютира за националния отбор на Испания на 28 октомври 1970 г. в приятелски мач срещу Гърция, игран на „Ла Ромареда” в Сарагоса и завършил с победа 2:1. За „Ла Фурия“ записва 35 мача в които отбелязва 8 гола. Участва на Мондиал 78 и Мондиал 82, както и на Евро 80.

В знак на почит и уважение към легендата градският съвет в Хихон взе единодушно решение да добави към името на местния стадион и това на Енрике Кастро – Кини. Така съоръжението ще носи вече името „Ел Молинон – Енрике Кастро Кини“.

Заседанието на градския съвет стартира с минута мълчание в памет на бившия футболист.