Истината за най-големият корупционен скандал в българския футбол след промените

0
- -

В началото на октомври 1993 отбора на Янтра (Габрово) е изваден от „А“ група след седмия кръг на първенството, заради обвинение, че футболист на отбора е опитал с подкуп да осигури победата на своя отбор в гостуването на Берое.

Журналистът Крум Савов потърси много години години след случката „корумпирания“ Стефан Бачев, за да се разясни случая, тъй като в онези години спортната журналистика не беше толкова развита и единствените информации които могат да се намерят в медиите по този случай са официалната версия.

„Президентът на Янтра ми дължеше 400 000 хиляди за заплати и се бяхме разбрали да ми ги преведе на 4 транша по 100 000 лева“, започва Бачев

Важно е да се каже, че той не е единствения футболист към който е сериозно задлъжнял тогавашния бос на габровския отбор Дарин Цокев. Милиони левове дълг има той към различни футболисти и фирми. Неслучайно той е радостен когато отбора е изваден впоследствие „Поне няма във В група няма да ми излиза толкова скъпо“, възкликва той. Това е още едно доказателство, колко абсурдно и скалъпено е цялото обвинение тогава.

„Тогава в този ден, бяхме в Стара загора за мача с Берое, беше уречено да получа първия транш. Той обаче ми каза, че на този етап може да ми даде само 90 000, тъй като има да плаща за хотели и други.“, каза футболистът, който подкрепи твърденията си, представяйки и документ по договора му, доказващ действително отбора му е превел тези пари.

„Реших да занеса парите в апартамента на моя добър приятел Огнян Радев, с който сме били дълги години съотборници в Черно море и Берое (тогава Радев е играч на заралии). Там беше съпругата му и малко след като влязох, се появиха полицаи, който изведнъж ми казаха че ще ме арестуват. Жена му се изплаши, още повече че беше заедно с невръстния си 2-годишен син и не каза нищо.

Без НИКАКВИ доказателства тогавашния президент на БФС Валентин Михов изважда отбора на Янтра от групата и ги праща при аматьорите. Стефан Бачев, който е юноша на ЦСКА, е наказан за 2 години и след това така и не успява да възроди кариерата си. Треньорският лиценз на тогавашния старши-треньор на Янтра Михаил Мадански (настоящия треньор на младежкия национален отбор) е отнет. Съдебните дела, които са заведени по-късно, първо срещу футболиста и по-късно срещу собственика на отбора не успяват да докажат абсолютно нищо. Извинение от Вальо Михов, който продължава да е много уважавана личност и се смята за „перфектен ръководител“, не последва.

Раните, които той нанесе на габровския футбол обаче са непреодолими. Янтра повече никога не играе в „А“ група. След изваждането отбора става, така наречения „асансьор“ между Б и В група. На няколко пъти отбора бе пред закриване в последните 4-5 години. В момента този отбор на практика не съществува. Автентичната Янтра обяви несъстоятелност, а сега града представя Янтра 2000, който миналата година завърши на нечувано позорното 11-то място в Северозападната „В“ група.

Петното, което той нанася на репутациите на Стефан Бачев и Михаил Мадански също не са и никога няма да бъдат изчистени напълно. Първият призна пред Канал 3, че много трудно си е намерил отбор (Дунав Русе), но на него се е гледало с по-различно око. От редакцията на вестник „Уикенд“ пък явно незапознати със случая, пишат след назначението на Мадански за треньор на младежите в началото на година пълни абсурдни, като например „Между двата тима предстои мач с голям залог – спасение от изпадане в „Б“ група“ (какво изпадане в седмия кръг на шампионата ?!?) или, че след смяната на властта в БФС, случаят бил „удобно забравен“, въпреки „неоспоримите доказателства“, „Мадански създал цялата схема за купуване на мача, която била финансирана от президента на отбора“.

Както се казва „Ако кажат, че сестра ти е к**ва, върви доказвай че нямаш сестра“.

Снимка: sport-gabrovo.com