Левски с рекорд за БГ голове

0
- -

Левски постави категоричен рекорд в 103-годишната си история, след като изигра 11 кръга в елита. В тях тимът вкара 15 гола, което само по себе си е доста скромна цифра, пише „Меридиан мач“. По-важното е, че в нея има замесен само един българин. Антонио Вутов, който вкара първия гол за „сините“ през сезона във вратата на Витоша (Бистрица) за победата с 2:0, е единственият роден футболист, който се е разписвал от началото на кампанията. Останалите 14 попадения са вкарани само и единствено от чужденци. Това е категоричен прецедент в историята на клуба. Като процентно съотношение головете на българите са 6,67%, а тези на чужденците – 93,33%.

Към днешна дата защитникът Давид Яблонски и централният нападател Жуниор Мапуку са основните голмайстори на тима с 4 попадения. Следва ги румънецът Серджиу Буш с 3 и испанецът Жорди Гомес, отбелязал два пъти във вратата на съперника.

През сезон 2010/11, когато на „ Герена“ блестяха Гарра Дембеле и Жоазиньо, е първата кампания, в която българите имат по-малко голове от легионерите. Съотношението обаче не е с внушителна разлика – 25 към 36.

Прави впечатление, че Левски на Станимир Стоилов, който газеше и в България, и в Европа, разчиташе изключително на БГ голове. През сезон 2005/06, когато тимът стигна до четвъртфинал за Купата на УЕФА, чужденците вкараха само 13 от общо 71 гола. Година по-късно пък БГ попаденията бяха още повече -77 за сметка на 14 на чужденци.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]