Леки нападатели, лек треньор, лек отбор…

0
- -

Новината от Левски час преди мача с ЦСКА бе в стартовия състав. Всъщност това бе новината за конкрет­ния ден, все пак това не бе мач като всички останали, колкото и да се опитват ня­кои запалянковци на сините да отричат приноса си към все­общото припознаване на то­зи съперник за вечния враг. Ня­кои скандирания като, да ре­чем, това за обръщането на резултата при пасив от 2 го­ла няма как да бъдат адресира­ни до нов клуб, тъй като този нов клуб, уж нямащ нищо общо с онзи, никога досега не е по­веждал с два чисти гола на Левски и поради тази причина Левски не е обръщал до 3:2 8 своя полза.

Та новината бе, че треньо­рът на Левски бе заложил в стартовия състав на двама леки нападатели. Божидар Краев и Станислав Иванов изобщо не са виновни, че ня­мат внушителна физика. Ви­ната в случая е на Николай Митов, който незнайно защо бе решил да заложи на тази напа­дателна двойка, при положе­ние че защитниците на ЦСКА са с респектиращи габарити. Но, както се оказа впослед­ствие, леки или тежки напада­тели, това няма особено зна­чение, когато става дума за неспособен като цяло отбор. Обаче една забележка – като си тръгнал с леки нападатели,

давай смело до края

и недей да вадиш тежките нападатели от пейката да загряват още в 10-ата мину­та, сякаш настъпва краят на света. Естествено, че живо­тът в Левски нито щеше да свърши при още по-голяма за­губа, нито пък всичко щеше да е цветя и рози дори да се бе стигнало да обрат, за как­ъвто припомняше публиката от сектор Б с „хей, чуй, ЦСКА“ (а защо не се пее „хей, чуй, ЦСКА-София?).

Така че дали съставът е объркан, дали треньорът е объркал клуба, това са дреб-нотемия. На .Терена“ отдав­на много неща са подменени. Леки нападатели, лек тре­ньор, лек директор, лек клуб. Кренвирши „Леки“ ли ще е следващият спонсор?

Началото на дербито с ЦСКА бе като на мача с Дунав –  тотално объркване, все ед­но футболистите се виждат за втори път – изплюта/сбъркана/замотана топ­ка и това е. Оттам нататък –  ти гониш. Ама наистина трябва да си на футболно ни­во – възпитател в детска градина, за да допуснеш едно и също пародийно начало на мачовете си. Сякаш сините излизат да играят последни­те си двубои като група слу­чайно минаващи покрай ста­диона безделници, а изведнъж срещу тях се озовава стадо тигри. След изпълнението на първия удар от центъра все­ки пълни гащите и бяга от топката. Е това ли трени­рате, това ли ви е фут­болът, уважаеми претенди­ращи за високи заплати?!

А наистина ли, господа от ФК Левски, не ви писва от това да продавате надеж­ди? Години наред един и същи подход, едно и също зарибя­ване на публиката и накрая едно и също нищо, завършва­що с една и съща декларация -видяхме си грешките, ще на­правим анализ и ще си извле­чем поуки.

Даниел Боримиров чак сега разбрал кои не стават за Левски. А интересно Спас Ру­сев дали е разбрал дали Дани­ел Боримиров става за спор­тен директор? ЦСКА не били направили нищо кой знае как­во. Вкарали 3 гола от нищо­то и това е. Щял да преспи господин спортният дирек­тор и когато не е под влия­нието на емоцията, да вземе решения. Ах, недейте, ще си помислим, че наистина в то­зи клуб нещо ще се промени.

Да, в този клуб наистина нещо може да се промени, но това, до доказване на про­тивното, могат да го напра­вят хора, които са показали и със стил на работа, и с ре­зултати, че имат знания, умения, капацитет и сме­лост да вземат решения и да ги отстояват. Нека и този път не бъдем крайни, но поне отстрани не се вижда нито как Даниел Боримиров ще из­корени досегашните грешни методи на работа, нито как Николай Митов ще направи от тези среднюрковци поне приличен отбор.

Кои са тези грешни мето­ди ли? Лесно е да посочим главното – никой поне за пред хората не е извадил папка с дългосрочна програма за развитие. Точка по точка, с ясни параметри, цели, сро­кове! Започваме с това, ще продължим с онова, ще вне­дрим еди-кое си, ще продъл­жим еди-как си. Нъцки на тър­калета! На ‘Терена“ планове­те винаги са до след два-три месеца. Чакаме двама-трима нови футболисти, ама няма да се откажем да подсилим състава с нещо интересно, ако изпадне изгодно. До лято­то ще се мъчим да освобо­дим трима-четирима от тия, дето още преди да дой-дат, е ясно,

че не стават за Левски

И докога така? И треньо­ри, и директори, гледаш ги едни такива свежи, лъснати, приветливи и говорят умно, всички са големи левскари и обичат безрезервно клуба. Ама след време им остава са­мо свежестта и приветливи­те усмивки. Оказва се, че все­ки си гледа личния интерес. Не е ясно кой гледал играч, кой го препоръчал, кой го ха­ресал, кой платил комисиона, кой си затворил очите уж в името на Левски. И после как­во? Аз ще кажа цялата исти­на, ама не е сега моментът. Топузаков и той имал неща за казване, но не му било сега времето. Тези хора наистина не си дават сметка, че „Гере­на“ след състезателната им кариера нито може да е учи­лище, нито пък детска гради­на. А те не само че наистина се обучават да бъдат дирек­тори и треньори, но се учат и да си забиват ножове в гър­ба. Ама не на нас тия! Как ще кажеш, че ти предлагат играчи за 5-10 милиона евро? Този дето ти ги предлага, да не би да работи за Шахтьор Донецк, че да не знае футбо­листи от каква ценова кате­гория да наблюдава в Брази­лия. Не е сериозно отговорни хора и фактори в един клуб да си говорят така през ме­диите. Това все пак е Левски!

Стига сте се учили как да правите селекция на гърба на Левски и като институция, и като фирма, която има фи­нансови баланси. Толкова ли наистина никой няма око на специалист да прецени кой играч става за сериозен фут­бол и кой – не. Сърджан Лукин бил голяма находка! Да, има прилични качества като за точно този Левски. Но за топотбор – забравете. Как нисичкият Самир Аясс от Дунав ще ти вкара гол с глава?! А някой работи ли по подобря­ване линейната бързина на Лукин и неговата повратливост? Защото не си личи.

Гошо Костадинов? Той прави един приличен мач на месец. Не го ли виждате, че и с него се пазарите 2 месеца за нов договор?

Перлите Нар, Бабатунде и Сукуна – чудесен комплект за танцьори на сцената на Си Си Кеч. Прекрасна гледка бя­ха, когато бяха изкарани да загряват при 2:0 за ЦСКА. Ама вземете категорично решение де! Тези тримата стават или не стават? Оба­че не питаме дали стават за полувреме, мач или два. Гово­рим за поне година напред. Ако не стават – и те под метлата.

Нататък да изброяваме ли? Или да оставим това на тези, които носят отговор­ност и получават заплата, да вземат решения. Ама взи­майте тежки решения, с ле­ки решения и компромиси просто не става!

Източник: Желю Станков/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК