Лечков: Борислав Михайлов ще спечели конгреса, сигурен съм!

0
- -

Конгрес на Българския футболен съюз по всяка вероятност ще има през февруари. Това сподели за БНТ вицепрезидентът на централата Йордан Лечков заедно със селекционера на националния отбор на България Петър Хубчев. Лечков сподели, че ще подкрепи настоящият шеф на футболния ни съюз Борислав Михайлов на Конгреса и изрази увереност, че именно той ще спечели.

Казахте, че думата „класиране“ в този цикъл не се е употребявала въобще в съблекалнята. Може ли обаче да започнем да я използваме след една година, когато започнат квалификациите за Европейското първенство?
Петър Хубчев: Ще си поволя да отговоря преди Лечков този път. С уговорката, че трябва да изградим едно постоянство, едно голямо желание, едно голямо себераздаване, мисля, че трябва да почне да се споменава. С оглед и на новата формула, по която ще бъде проведено Европейското първенство, трябва да започнем да я споменаваме, не много-често обаче.
Йордан Лечков: Не е срамно да казваме, че искаме да се класираме. В крайна сметка всеки играе за това. Като се има предвид ние в коя урна ще бъдем, нека да оставим да мине малко време и да видим кои ще са съперниците.

Казахте, че сте имали проблеми с някои играчи. Ако има такива, които са Ви разочаровали, означава ли, че за тях е затворена вратата на националния отбор в бъдеще?
П. Х.: Не, в никакъв случай. Точно обратното. Имена няма да споменавам пред вас, но точно обратното е. Така виждам позицията на треньора на националния отбор – най-важното е той да е с прекрасни човешки и професионални отношения с всеки един. Гледаме колкото се може повече мачове на живо, за да придобием представа за определен футболист. Но има един момент, в който трябва да искаме мнението на човека, който много по-често работи с този футболист. Става дума за моментното му физическо състояние, за манталитета, за психическото му състояние. И аз ако не говоря с треньора на еди-кой си отбор, това няма да се случи и няма да придобия реална оценка затова. Така че за мен това е страшно важно.

Как намирате тогава нивото в Първа лига и въобще в първенството ни напоследък?
Й. Л.: Доста по-интересно е първенството, доста по-заплетено. Това е очевадно. Напълно естествено е да искаме да гледаме доста по-динамичен футбол. Ние с Петър сме казвали, че на българските футболисти, предполагам, че той ще ме подкрепи, им липсва физическата подготовка.
П. Х.: Също съм на мнение, че стават по-интересни мачове. За мен обаче темпото и боравеното с топката е много бавно за сметка на други неща. Стават добри мачове, особено ако вземем отборите от 1-о до 7-о място.

Преди време в Сливен имаше една инициатива, в която и вие г-н Хубчев участвахте с футболистите до 19 години. В бъдеще ще има ли пак подобни прояви?
П. Х.: Само ще спомена, че съм твърдо „за“ подобна инициатива. Самите ние, треньорите на първия отбор, бяхме там и не се притеснявахме да се съблечем и да тренираме тези момчета. От тази група, която беше – съставена от не най-добрите играчи, мисля, че трима човека заминаха и играха във финалите на Европейското първенство. Трима. Още тогава обаче си позволих да му кажа, че ще бъде много трудно. Треньорът на тази възрастова група не е срещнал разбиране от колегите му от клубните отбори. И това се провали. Аз на шега му казах даже, че това ще е първият и последният лагер.
Й. Л.: Все пак има някакъв резултат. Но оттам нататък трябва да се надгражда, както стана дума за младежкия отбор. За да има силен национален отбор, трябва да идват футболисти от клубно ниво. За мое голямо съжаление, изказвам лично мое мнение, виждам в подрастващите виждам задоволяване с малки резултати. Казват си: „До тук към. Имам добър охолен живот.“ Бих им казал, че тези 7-8 до 10 години, колкото трае професионалният футболен живот, са прекалено малко. Затова трябва да се трудят повече и да имат вътрешно усещане да постигат повече добри резултати както в клубния, така и в националния отбор.

Напоследък се заговори за предстоящ конгрес и това, че вашите стари познайници – Наско Сираков и Любослав Пенев, може да се кандидатират за ръководния пост. Кога всъщност ще се проведе този конгрес, има ли някаква яснота?
Й. Л.: По всяка вероятност ще е в началото на февруари, доколкото аз знам. Обикновено казвам точните неща. Трябва да отбележа, че абсолютно всеки може да се кандидатира. Не очаквайте от мен да направя някаква интрига. Всеки е добре дошъл, ако има по-добри възможности, по-добра платформа, по-добри реализаторски качества в тази насока. Бих си позволил да кажа, че никога не сме имали президент на толкова високо ниво в Европейската централа. Мои колеги, включително и аз, са в комисиите на УЕФА. Такова признание не е имал българският футбол. На това нещо трябва да се обърне сериозно внимание и мисля, че на това нещо трябва да се надгражда, а не да получаваме от 20-30-50 човека псувни. Това е друга тема, да не разваляме хубавото предаване. Но в тази насока всеки е добре дошъл. Конгресът е този, който избира президента – не вие, не телевизиите, не Йордан Лечков, не Петър Хубчев. Отсега ви казвам, че нашият кандидат е Борислав Михайлов. Аз ще го подкрепя, говоря за себе си. Предполагам, че ще спечели. Сигурен съм, не предполагам!

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]