Николай Дюлгеров: Ще видим дали няма да променим целите си, имаме капани за всеки съперник

0
- -

Халфът Николай Дюлгеров сякаш намери своя при­стан и някак логично той се оказва край морето – от

[sociallocker id=5830]

началото на сезона е основен играч на Нефтохимик. С ти­ма премина от тежките есенни мачове дo една от най-големите изненади в Първа лига – точката, коя­то бургазлии взеха срещу Лудогорец на „Лазур“ (1:1). „Тема Спорт“ потърси Дюлгеров, за да разкаже за ра­звитието, което търпи Нафтата, промените, нало­жени от треньора Христо Янев, както и своите пре­стои в Казахстан и Италия. Халфът разказа любопитни подробности около настоя­щия му отбор, както и от периода му на Ботуша.

Утре вътрешният халф навършва 29 г.

Ники, в Неф­тохимик си от началото на се­зона. Би ли дал оценка на представянето на от­бора дотук? И с какво си обясняваш силния старт на пролетния дял?

– Очаквах да направим силен старт през пролетта с оглед на това, че в клуба се проме­ниха доста неща. Привлякох­ме нови футболисти, които видимо вдигнаха нивото на отбора. Работата на тре­ньорите и ръководството съ­що оказа голямо влияние. В до­бавка лагерите, които прове­дохме, и зимните контроли ни се отразиха много пози­тивно. Ако продължаваме по същия начин, мисля, че ни ча­кат още хубави моменти.

Би ли посочил конкретно кои неща се промениха?

– Като цяло организацията в клуба. Доста са нещата, но бих казал, че всичко вече е на по-добро ниво.

Може би слабите резулта­ти през есента се дължаха на това, че отборът бе сглобен в движение?

–  Може би, да. Аз самият дойдох една седмица преди началото на първенството и не бях водил подготовка. След мен бяха привлечени още нови момчета, които също не бяха карали лагери преди това. То­ва малко или много повлия на резултатите, а накрая се стигна и до треньорска смя­на.

Безспорно най-силният ви мо­мент дотук бе точката срещу Лудогорец. На какво отда­ваш това реми? Твър­де аристократично ли под­ходи съперникът към вас?

– Това просто беше мач като мач за нас. Нямаше какво да губим, можеше само да спечелим. Искахме да покажем на самите себе си, а и на футболна България, че работим правилно и желаем нещата да се случват при нас. Аз лично бях сигурен, че няма да го загубим този мач, бях напълно убеден. Така и стана. Вкараха ни много красив гол от далечно разстояние, но ние имахме своите ситуации и при 0:0, и след като инкасирахме попадението. А след изравнителния ни гол дори усетихме паника в Лудогорец и можеше дори да ги бием.

Сега приемате Верея и Черно море, след това госту­вате на Пирин. Тези срещи изглеждат като добри въ­зможности да наберете още актив. Колко точки смяташ, че ще спечелите в оставащите три мача до края на редовния сезон?

– На пръв поглед изглежда, че това са доста по-лесни срещи спря­мо тези, които вече изиграхме през пролетта. Но реално е тъкмо обратното. Говорим все за стой­ностни отбори. Във Верея се работи мно­го   правилно, има млад и амбициозен треньор и са соли­ден съперник. За Черно море пък няма какво да говоря – от­бор с традиции, с добри изпълнители, с много  отдаден   на­ставник. А в Благоевград гостуванията винаги са доста тежки, така че не бих искал да се ангажирам с прогноза, но разбира се, вярвам, че мо­жем да спечелим девет точки от тези срещи.

Разбихте Славия с 3:0 като гости. Преди то­ва взехте точка и на „Лаута“ срещу Локо Пловдив. Означава   ли това, че про­блемите във визи­тите ви от есента вече са минало?

– Много ме беше яд, че не можехме да печелим навън. Доста лесни голове допусках­ме, често от статични поло­жения и от наши грешки. Но още преди Локо Пловдив си говорихме, че е дошло времето да бием като гости. Имахме две-три чисти положения на „Лаута“ и при малко повече късмет още тогава щяхме да победим. Но вече срещу Славия се видя, че

имаме ново лице в гостуванията

Доколко добрите резулта­ти се дължат на работата на Христо Янев?

– Той е доста добър психо­лог. Говори с всеки поотдел­но, отнася се много професи­онално. Втълпи ни в главите, че трябва да вярваме повече в себе си, в своите възможно­сти, че не сме по-лоши футбо­листи от другите. Другото, което промени, е тренировъ­чният процес. Всеки ден нау­чаваме нови, съвременни не­ща откъм тактика и движе­ние по терена. Освен това във всеки мач той ни дава раз­лични такти­чески задачи. Нека така да го кажа -залагаме но­ви капани на всеки съпер­ник (смее се).

През есента Нефтохимик привлече италиански кондиционен треньор – Даниеле Нерви. Какво въ­веде той във ва­шата подготов­ка?

Прави интересни тренировки. Във всеки мач и занимание работим с джипиеси – по този начин италианецът следи пробяганото раз­стояние, точните и греш­ните пасове, направените грешки…

Изготвя много подробна статистика

за нас.

А в каква степен се отра­зи привличането на Галин Иванов през зимата, който вече има три гола?

–  Доста положително. Той ни помогна много и дано продължи да го прави по съ­щия начин. Има опит, играл е в доста мачове, бил е и в чуж­бина. Галин несъмнено вдигна нивото на Нефтохимик.

Правиш най-резултатния си сезон в елита дотук – вече имаш три попадения (срещу Лудогорец при 1:3, срещу Бо­тев при 4:0 и срещу Славия при 3:0). Как си го обясняваш?

–  Чувствам се доста добре в Бургас, наслаждавам се на играта, а и хората се държат много позитивно с мен. Имаше вариант да замина за чужбина през зимата, но Нефтохимик

направи всичко, за да ме задържи

Показа ми, че съм важен за клуба, за което благодаря. Да­но оправдая доверието.

Изпревари въпроса ми – в Бургас ли виждаш своето бъ­деще, или имаш желание пак да играеш в чужбина?

– Имам договор за още годи­на и половина, дано всичко да е наред и на първо време да спасим отбора от изпадане. Нека да изпълним целите и в бъдеще, ако съм направил сил­ни игри, може пак да изляза на­вън. Всеки иска да играе в чуж­бина и моето желание е тако­ва, но, ако не се случат неща­та, си оставам тук и продъл­жавам напред. Нашата профе­сия, знаете, е до време и всеки иска да играе колкото мо­же повече. Най-важното е да сме жи­ви и здрави, а иначе винаги ще се намери отбор.

А какви са поставените ви цели?

– С оглед как тръгнахме през есента и това, че бяхме пред­последни на полусезона, логич­но целта е оставане в елита. Но ще видим

дали няма да променим тези цели

след като се оформи окончателно втората осмица.

Разкажи за престоите си в казахстанския Спартак Се­мей и италианския Акрагас? Как се стигна go тях?

– За Казахстан – бях футбо­лист на ЦСКА през есента на 2013-а, но договорът ми изте­че и не беше подновен. Тогава от Спартак проявиха инте­рес и заминах в началото на 2014-а. Беше доста добра го­дина за мен, особено финансо­во, защото параметрите в Казахстан са съвсем различни. Но отборът изпадна в долна дивизия и аз имах различни на­мерения. След това направих и трансфера в Италия – в тре­та дивизия. Там всичко беше много хубаво и имам стра­хотни спомени. Но се върнах в България. Имах едно-две пред­ложения, но изчаквах, защото бях направил добър сезон в Италия и исках да си намеря някой по-силен отбор. Не се случиха нещата, но пък тога­ва ме поканиха в Нефтохимик и за моя радост решението ми да дойда тук се оказа пра­вилно.

А защо не остана в Ита­лия?

– Там отборът се спаси от изпадане. Но лигата постано­ви ново правило, че всички стадиони трябва да имат осветление. Проблемът дой­де оттам, че Акрагас е напо­ловина общински клуб, наполо­вина собственост на един бизнесмен. От общината го притиснаха до стената и го накараха да плати за осветле­нието. По тази причина

парите, предвидени за заплати, отидоха за стадиона

И аз нямаше как да остана.

Акрагас е клуб в Сицилия – беден район, но известен с това, че хората са фанатич­но запалени по футбола…

– Точно така е, хората са луди по футбола, това е рели­гия. Като се разхождах в гра­да, феновете ме разпознаваха, правеха си снимки, авто­графи… Случ­вало ми се е много пъти да ми плащат сметка­та, а също така са ми давали пици, сладоледи, вино… Често съм си носил вкъщи. Ако откажеш да приемеш по­даръците, става страшно – хората са много темпера­ментни и по този начин ги обиждаш жестоко. Затова неведнъж съм се прибирал вкъ­щи с по няколко подаръка (смее се).

Източник: „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]