Няма конкуренция, няма публика, няма първенство

0
- -

Преди около сед­мица описах какво предстои в първен­ството на Бълга­рия след изиграването на по­следния

[sociallocker id=5830]

26-и кръг от редовния сезон. Долу-горе се разясни главоблъсканицата с отборите, останали след 6-о място. Всич­ко това е вмъкнато в регла­мента за първенствата и турнирите през 2016 година и заема доста по обем място.

А ето какво място заема по обем

ситуацията с първата шестица

Втора фаза, точка А. „От­борите от първо до шесто място включително офор­мят група от шест отбора, които играят по два пъти при разменено гостуване все­ки срещу всеки.“ Това е цяла­та информация за регламен­та, който всъщност касае по-вълнуващата част от футболния пейзаж. Толкова много е мислено за изпадащите, за баражите, за четвър­тото място в евротурнирите, а за турнирните условия в първата шестица всичко е опростено до крайност. И за­що не е включено сакралното изречение – в първата шести­ца точките от редовния се­зон се делят на 2 и се редуци­рат наполовина.

Долу-горе, както разбирам нещата, гоним белгийския мо­дел. Там онзи ден завърши ре­довният сезон в 30 кръга и на тези, които останаха в пър­вата шестица, точките им ги разделиха наполовина. По една-единствена причина – да стане интересно. Така 12-те точки между Андерлехт и Шарльороа, съответно първи и шести, се трансформираха в 6. А головата разлика дори е занулена и се започва отна­чало. Защо това умно прави­ло не се прилага в българско­то първенство, след като го изисква и най-елементарната логика и самата футболна философия. Само да не тръ­гне някой да ми прави обструкции с Кипър и Казах­стан, моделите са коренно различни от нашия.

Неразделянето на точки­те на две, което при нас се прави единствено и само в услуга на лидера, на практика обезсмисля идеята с тези 10 допълнителни мача. С пред­нина от 15, 18 или дори 20 точки шампионът на Бълга­рия може да бъде известен 7 или 8 кръга предсрочно и два месеца да се играят контрол­ни мачлета. Смешното и жалкото е, че дори при разде­ление на точките Лудогорец пак ще е сигурен шампион, но явно в БФС не могат и да си помислят да усложнят живо­та на хегемона. Защо да го правят и по този начин да намалят почивката на бра­зилските им звезди с няколко седмици!? Това вече е чисто слагачество в най-отблъскващи форми. Защо дори нелепа­та вероятност Лудогорец да загуби двата си оставащи мача с Левски и трите с ЦСКА трябва да бъде принизена и от така съставения регла­мент? Не е ли по-добре да им бъде осигурено малко притеснение, а не чак такъв безкраен комфорт?!

Да направим кратка исто­рическа справка, което не е трудно, защото

Лудогорец тази година тръгва

в първи клас. Да, отборът е на близо седем силни години, в които един път стана шам­пион на Б група, а сега е пред шести триумф в елита. Само отбелязвам, че когато стана­ха шампиони на Б група през 2011-а, също се правиха някак­ви странни графици. Тогава Източната група започна в един състав от 12 отбора, междувременно Дунав Русе, Черноморец Балчик и Равда артисаха до края на есента и се направиха невъобразими корекции. Накрая едва се натамани някакво класиране, в което всеки от 9 оцелели от­бора беше записал по 24 мача и така се определи първе­нецът.

Първите две елитни уча­стия и титли на Лудогорец нямаха никакви допирателни с това, което се случва сега. И в двата случая през 2012 и 2013 година Лудогорец пресе­че първи финала буквално в последния момент. Първо из­превари ЦСКА след победа в директния мач за титлата, на следващата година се въз­ползва от равенството на Славия на „Герена“. Така че и двата гранда си минаха по ре­да да изпият горчивата ча­ша. Предаването на властта не бе съвсем без съпротива, както сега изглежда. Хегемо­нията започна през 2014 годи­на, когато Лудогорец завърши с 12 точки аванс или почти месец предсрочно с титлата. На следващата година авансът бе само 8, но и мачо­вете с 6 по-малко. А при по­следната пета титла разли­ката в точките спрямо Лев­ски бе 14 отново в по-малкия формат от 32 мача. Точно тогава пуснаха бразилците да си ходят и авансът не на­бъбна до 20 пункта, както си беше и редно да се получи.

Точно в тези 3 години

Лудогорец уби напълно конкуренцията

по един особено жесток и мъ­чителен начин. И доста схо­ден. При началото на про­летния сезон преди година в първите си 5 мача Лудогорец направи 8 точки в повече от Левски, който уж се смяташе все още за претендент. До­сущ по същия начин нещата се получиха и през тази сту­дена пролет. Лудогорец 13, Левски 5, това е балансът от първите 5 мача, което озна­чава че 60 процента от об­щата преднина в класиране­то досега е натрупана само за около 20 дни. Естествено, никой не е виновен на Левски или на ЦСКА, или на който и да било друг, че допуска таки­ва сривове. Но това е карти­ната. Това, което прави с ле­кота Лудогорец, преди се е подлагало на огромни съмне­ния. И когато това се случва­ше между ЦСКА и Левски, ви­наги се търсеше нещо гнило. Никой от загубилите не мо­жеше да повярва, че е въ­зможно в рамките на кратък период от време другият да спечели 8 точки в повече. Както изглежда, това вече дори не прави впечатление. Не е проблем на Лудогорец, а на конкуренцията, която е жалка и немощна. И не може да окаже никаква съпротива. И влизаме в клишетата, защо другите не се учат достатъ­чно добре, за да достигнат Лудогорец. Ами явно не могат да насмогнат с ученето, след като разликата, вместо да намалява, се увеличава, при това главоломно.

Като казах, главоломно съм намерил и сравнения, и при­мери с Европа. Това, което прави Лудогорец у нас, е сре­щано само на още две места. В Швейцария и Хърватска, из­брал съм западни дестинации по цивилизационен принцип. Няма да давам примери с Ка­захстан и Молдова. В Швейца­рия Базел е шампион от 2010 година насам, тази година ще стане за осми път поред. В момента води с 14 точки аванс. От много години там първенството е с 10 отбора и 36 кръга с 4 мача всеки сре­щу всеки. Базел е на 124 годи­ни, клуб с огромни традиции. Почти няма швейцарски на­ционал, който да не е от школата на този клуб или да не е преминал оттам. До­статъчно е да се споменат само Шакири, Джака, Инлер, Щрелер, двамата Фрай, Зомер.

Динамо Загреб е шампион на Хърватска от 2006 година насам. Ако Ивайло Петев се справи добре, ще сложат във витрината си 12-а поредна купа. През този сезон обаче им бе направен жесток комплот от страна на триото Риека, Хайдук и Осиек и поне засега титлата е мираж. Не­безизвестният Зоран Мамич ще трябва доста да се поизпоти, за да спаси положение­то. Ако Риека удържи фрон­та, ще даде добър пример за отбори, които искат да се преборят с доминацията. Ка­то стана дума за доминация­та на Динамо, е добре да се припомни, че те са ставали шампиони и с 32 точки аванс. Което всъщност е предстоя­що и у нас при седмата или осмата титла на Лудогорец.

Ако приемем, че Динамо Загреб е приемник на ХАШК Граджански, то този клуб е на 106 години. Само за послед­ните 10 години Динамо има експортни трансфери за над 200 милиона евро. Имената ги знае целият свят – Манджукич, Вида, Олич, Модрич, Ковачич, Брозович, Бадел, Вършалко, Пиаца… Това на практика е националният отбор на Хърватска за след­ващите поне 5-6 години.

И в случая с Базел, и в този с Динамо се вижда, че полза­та за местния футбол е нес­равнима с тази от Лудогорец. И все пак и тяхната доминация вреди на развитие­то на футбола в държавите им, защото публиката не обича предварително изигра­ни мачове. А при нас всички­те са изиграни предварител­но, след като още отсега все­ки, който поне мъничко раз­бира от футбол, може да съ­стави класирането за следва­щия сезон и да излъчи шам­пиона.

Слабо или добро, всеки пишман анализатор да си твърди каквото поиска за българското първенство, фактите обаче са безспорни и не подлежат на друга трак­товка. Без поне два равно­стойни коня на хиподрума ня­ма как да има добро състеза­ние. А личните интереси все­ки си ги защитава, както на­мери за добре. Особено кога­то има и услужлива админи­страция на своя страна.

Източник: Жаклин Михайлов/ „Тема спорт“

Снимка: nsb.bg

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]