Общината купува стадион Лазур

0
- -

Община Бургас да закупи стадион Лазур. Този вариант се коментира усилено между политически групи в местния парламент. Въпросът е бил дискутиран и с кмета на Бургас Димитър Николов. В момента съоръжението се продава на много изгодна цена от неговия реален собственик Митко Събев. Сделката може да стане факт за 8 милиона лева, което е нищожна сума. Ако трябва да бъде построен сега, подобен стадион би струвал най-малко 60 милиона лева. Съоръжението запада в последните години, след като заради липса на средства в него се влага нито лев за поддръжка. В същото време казусът около стадион Черноморец остава заплетен и не е ясно кога ще има развитие по темата.
Стадион Лазур е с вместимост от 18 хиляди места и отговаря напълно на изискванията за провеждане на мачове и от международен мащаб, все още. С един ремонт от 500-600 хиляди лева той може да бъде приведен в много добро състояние.
За тази година в общинския бюджет няма предвидени средства за подобна покупка. Тя обаче може да стане факт чрез заем. В момента лихвените условия са много добри, като в същото време кредитният рейтинг на общината е много висок. Това означава, че цената на заема няма да е висока, а лихвите на много ниски равнища.
Подобна сделка ще реши много сериозно проблемите с базата, особено на ПФК Нефтохимик, който в момента плаща наем за да играе мачовете си на стадион Лазур. На мач сумата е 12 хиляди лева с ДДС. Ако стадионът стане общински наемът ще е значително по-нисък, ако въобще се плаща такъв. Преговорите по темата ще продължат поне половин година.