Общината реже парите за спорт

0
- -

Община Бургас ще ореже парите за спорт още тази година. Субсидиите на клубовете няма да бъдат засегнати, но бюджетът за организиране и домакинства на турнири и първенства е сериозно редуциран. Това доведе до директното спиране на някои станали вече традиционни надпревари. Над 20 старта, които са се провеждали в Бургас, през тази година няма да бъдат финансирани. Самите пари са в рамките на около 250 хиляди лева, което е почти два пъти по-малко от предни години. Заради финансовите проблеми, клубовете от миналата година плащат и наеми за ползване не общинската база. Така част от субсидиите директно отиват в касата на ОП „Спортни имоти“.

В същото време клубовете все още не са получили първите траншове от субсидиите са тази година. В преди години парите идваха до края на март, но сега има забавяне. Изключение бе направено и през 2016 година, но тогава имаше забавяне заради смяната и приемането на новата наредба за финансиране на спортните клубове.

През годините общината е давала много пари за домакинства на международни състезания. Бюджетът на турнира „Жулиета Шишманова“ , когато беше част от Гран при достигаше до 100 хиляди лева. Турнирът по спортни танци в началото на септември пък беше финансиран със суми от 120 хиляди лева. След новите реформи подобни суми са немислими, за което и да е състезание.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК