Погребваме ли бургаския футбол?

0
- -

Преди три дни Нефтохимик игра пред 150 души на стадиона в Българово. 150! Стряскащо е. На 1 април 1998 година на мача с ЦСКА на стадион Нефтохимик бяха над 30 хиляди зрители. Това само за историята. На контролата на Черноморец със Стралджа бяха 20 души. На 14 август 2000 година акулите играха с Левски пред 18 зрители на стадион Черноморец. Сега такъв стадион няма. Или има само останки от него. Стадион Лазур пък е частна собственост, но в скоро време и той ще бъде една рушаща се база. Какво стана с бургаския футбол? Той е умрял, остава само да го погребем. Къде е бургаската спортна общественост? Къде са многото радетели?

В града има чудовищно разделение. Има групи, групички, но няма общност. Няма идеи, няма и хора, които да ги генерират. Един фалирал клуб, друг едва оцеляващ, трети, който е в блатото на областните групи и това е. Това е резултатът от дълги години безхаберие и липса на реални управленчески решения. Къде е тук кметът на Бургас, къде са съветниците? Къде е местният бизнес. Нима градът не може да генерира един бюджет от 5 милиона лева за футбол. Може разбира се. Може и повече. Кодът на футбола в града обаче е сбъркан. Смесването на политика, бизнес, лични интереси и некомпетентност доведоха до това плачевно състояние. Стара Загора има два отбора в елита, Бургас обаче скоро няма да има професионален футбол. Млади таланти изтичат от школите и хранят чужди отбори. Защото бургаският футбол е в незапомнен колапс. В момента има над 30 бургаски юноши, които играят в други тимове. Защо?

Защо допуснахме такива уродливи явления? Защо допуснахме Балъков да изхарчи 32 милиона лева и да остави след себе си пустош? Защо вярвахме на празни обещания без покритие? Защо не използваме и треньорския потенциал, който градът има? Въпроси без отговор. Изглежда е време да погребем бургаския футбол и да забравим, че в града има такъв спорт. Тогава можем да започнем от нулата и на чисто. Но без чиста съвест. Защото отговорността за това състояние е на всички. Друг въпрос е дали всички имат съвест…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК