Сериозен проблем: Клубовете у нас под заплаха от фалит!

0
- -

Професионалните клубове в България все още са под заплаха от фалит. Това видя УЕФА в годишния си доклад, който се прави според системата за лицензиране, пише „24 часа“. Капитализацията на родните отбори продължава да е отрицателна, или с други думи, дълговете са доста повече от капитала на дружествата.

Най-зле са турските клубове, които са в криза, въпреки че правителството им оказа помощ, като опрости много от данъците им.

Според анализа на УЕФА проблемът на българските отбори е доста сериозен, защото повечето от приходите в България се различават от всички останали в Европа.

По принцип българският футбол се е придвижил напред като оборот, но главно заради мачовете на „Лудогорец“ в Шампионската лига, като по тази линия влизат огромни суми от УЕФА.

Клубовете в България почти нямат приходи от продажба на артикули, което е изключително странно. Приходите от продажби на билети също са доста слаби.

През този период е и фалитът на ЦСКА, като дружеството все още очаква да бъде закрито окончателно.

Иначе в европейски мащаб футболът става все по-голяма индустрия, като растежът е постоянен през последните години.

Интересното е, че повечето стадиони в Европа са общинска и държавна собственост. Това са 47% от всички игрища. Клубните стадиони са доста малко, като по този параграф вероятно сме лидери. У нас в София всеки отбор е със стадион въпреки неуредения статут. Така ЦСКА и „Левски“ играят на държавна собственост, „Локомотив“ и „Септември“ са към областната управа. Собственик е единствено „Славия“, като целият спортен комплекс, включително и автогарата и паркът до него са включени в капитала на акционерното дружество.

Българските фенове пък плащат повече за мачовете от тези в Полша и Чехия, което е малко странно, след като там вземат доста по-добри заплати, което се отнася и до футболистите.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]