Шестото място – повече от цел! Да вземеш последната квота е почти като да станеш шампион

0
- -

Втора година сме в новия формат за провеждане на футболното първенство и все по-ярко се откроява една нова цел. Освен битката за титлата и за евроквотите не по-малко важно за отборите става да се доберат до заветното шесто място. Защото има огромна разлика дали ще останеш в горния поток, или ще потънеш в долния.

Вече се изиграха седем кръга и се очертаха видими тенденции. Първенството няма да е като преди година, този път имаме повече от един претендент за титлата. Всъщност поне на хартия са три. Имаме отличен старт на Черно море със заявка за безпроблемно попадане в челната шестица. Имаме и солидно представяне на Берое, отличаващо го от останалите. Поне като очаквания старозагорци би трябвало да надграждат при сегашния треньор Томаш. Обективно погледнато, те са без конкуренция за четвъртото място и евентуална квота за европейско участие. И засега най-голяма енигма представлява въпросът – кой след 19 кръга ще се е докопал до шестото място.

Има ли въобще някой от цели 9 клуба, който отсега да е абдикирал от тази значима битка? Определено има такива с по-малки шансове и там попада Витоша Бистрица. Потенциалът на този отбор го отвежда по права линия към последните места и най-вероятен заподозрян за изпадане. В различна роля обаче са другите два новака – Етър и Септември, които не направиха зашеметяващ старт, но се развиват положително с течение на първенството. Ако тръгнат по възходяща линия и заредят победи, не е никак малка вероятността някой от новаците да заеме овакантената длъжност на Дунав като отбор явление. Но определено е твърде рано да говорим за стабилност на резултатите и играта. Все още сме във фаза „както нагоре, така и надолу“.

Да видим обаче какви са разместванията в познатите пластове. Много интересен и любопитен е стартът на пловдивските отбори. Исторически, ако нямат традиционно организационни проблеми, и Ботев, и Локо са за челните позиции. Няма никакво двоумение, че широката футболна общественост веднага би поискала Ботев в първата шестица. Проблемът е, че това трябва да се постигне на терена, а Ботев стана жертва на европейското си участие и загуби доста точки в първите шампионатни мачове, имат и един отложен. Общо взето, те бяха изиграни с цел да оцелеят шансовете им. Затова и активът е толкова малък и задачата на канарчетата ще е бързо да натрупат точки за зимнина. Но ще е грехота с техния потенциал да не се включат в първата шестица. Локомотив Пловдив се докопа миналата година до челото и наглед нищо кой знае колко не се е променило. Да говорим за криза на резултатите при черно-белите е неточно. Произвеждат трусове, но те не се отразяват на терена.

В началото на сезона много обнадеждаващо е представянето на Верея главно заради наставника Илиан Илиев. Треньорският фактор е напълно достатъчен за постигане на една средна цел каквато е попадане в първите шест. Миналата година точно това бе причината Дунав да осъществи европейската си мечта. За разлика от Дунав обаче Верея няма зад себе си фактора публика, а за сметка на това има и доста проблематично финансиране. Илиан Илиев през годините е показал, че може да удържа положение дълго време, но почти винаги направените от него компромиси водят до фарс и оставка.

Какво се случва с Дунав и дали само лошата поддръжка на терена е причина отборът да е бледа сянка на минало величие? Няколко пъти през миналия сезон сигнализирах за ниското ниво на кадрите в Русе. Тогава всичко се забули от добрия колектив, сега обаче се видя, че в отбора играят, общо взето, играчи на ниво Витоша Бистрица. И нищо чудно накрая на сезона точно тези два отбора да водят люта битка за оцеляване.
Ако има някой друг, който е сериозно застрашен да се включи в трибоя на изпадащите, то това е Пирин. И там има колизии и малко футболисти за един дълъг сезон. Със сигурност орлетата не си поставят свръхзадачи и шестото място за тях е мираж.

Реших да оставя малко съспенс. Нещо като прогноза. Личните ми предпочитания за шестото място клонят към добрата стара Славия. В момента не се забелязват някакви видими предимства за белите, дори работата на Загорчич започва да става много спорна. Но това е клубът, който произвежда нов модел за правене на футбол в България. И за да тръгнат останалите млади момчета по пътеката на Петко Христов, е редно тимът да има успехи и в първенството.

Източник: Жаклин Михайлов/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК