Мачът на мачовете за Левски и ЦСКА-София ще осмисля сезона

0
cska levski nikolai bodurov serjiu bush
- -

Днес от 18:30 часа на националния стадион Левски и ЦСКА-София ще се срещнат за четвърти път тази пролет. Ще го сторят в полуфинал реванш за купата – двубой, който осмисля целия им сезон. В първата среща сините взеха аванс от 2:0. Тогава те бяха символични гости в срещата.

Това ще е сблъсък, чрез който и двата отбора ще искат да оставят нещо в миналото. Тимът от „Герена“ ходи по мъките от 9 години. От толкова не е слагал трофей във витрината си. И днес ще може да повали съперника, а след това да гледа с надежда към финала на 9 май.

Червените не помнят с добро сблъсъците си с Левски за Купата на България. Досега те не са успявали да го отстранят, когато елиминацията е в два двубоя (и в четирите предишни случая са отпадали). След като тимът изпусна парата в първенството, остана само тази възможност за трофей по случай 70-годишнината на автентичното ЦСКА.

Треньорът на сините Делио Роси има само един проблем – кой да бъде десен бек. Несменяемият титуляр Милош Цветкович е с контузия на левия глезен. Въпреки 21-те направени трансфера този сезон той няма адекватна алтернатива на сърбина.

По време на тренировките сините отработваха два варианта за мача. Първият бе с Роман Прохазка в ролята на десен бек. Ако словакът бъде ползван в отбрана, то в халфовата линия ще се появи Жорди Гомес. Втората опция е мястото на Цветкович да заеме Афонсо Фигейредо, който е ляв бранител. Ако Роси се спре на нея, то вместо Гомес в полузащитата ще е Роман Прохазка.

Останалите трима в ариергарда пред Митрев са ясни – Яблонски, Ейолфсон и Горанов. Тиам ще играе непосредствено пред тях, а малко по-напред Нашименто. Крила ще са Обертан и Паулиньо, а на върха на атаката ще е Буш – румънецът вкара двата гола в първия полуфинал.

ЦСКА-София е с разклатено самочувствие след пролетните издънки, но сега има последен шанс да спаси сезона. За разлика от последните няколко мача червените вече разполагат с повече и по-надеждни опции за състава със завръщането на Малинов и Десподов, а Джеси и Бланко също се възстановиха от травми.

За сметка на това от групата за дербито отпадна Дюлгеров, който е получил контузия в навечерието на дербито. При неговото отсъствие червените тренираха няколко различни варианта. При единия Манолев ще е десен бек, а крило по същия фланг ще е един от наскоро възстановените Джеси или Десподов.

При другия вариант Стойчо Атанасов ще стартира като краен бранител, а Манолев ще атакува по фланга. Тази опция е възможна, тъй като и Джеси, и Десподов не са готови за 90 минути и може да останат като джокери на пейката.

Дилема имаше и за партньора на Бодуров в средата на отбраната – Чорбаджийски или Барт, който също не е в достатъчно добро състояние, за да изкара цял мач. С малко по-големи шансове да стартира е Чорбаджийски.

Армейците са принудени да се хвърлят в атаки в търсене на гол, който да постави под напрежение Левски. Играчите на ЦСКА-София обаче неведнъж показаха, че са доста уязвими, когато трябва да се защитават при контри на съперника, особено през фланговете.

На червените им е необходимо да намерят подходящия баланс между офанзивна игра и солидни действия в отбрана. В противен случай реваншът става прекалено сложен за тях.

ЦСКА-София ще се стреми да повтори представянето си от първото полувреме в двубоя за първенство преди седмица (2:2). Вихреното начало на армейците доведе до два гола още до 10-ата минута. До края на първата част червените направиха два големи пропуска, с което пропиляха златна възможност да затворят рано мача. За четвърт час след почивката Левски изравни, а можеше и да победи в края.

Време е за дерби. Очаква се сините пак да изчакват – любимото действие на Делио Роси.

Съперникът пък ще трябва да бърза – 2:0 ще стигне за продължения, а 3:1 или 3:0 го пращат на финал. Затова ни чакат поредните горещи 90 или 120 минути. Всъщност всеки път, когато сини и червени се срещнат, е така.

Дербито е в ефира на Диема спорт, а крайният победител от двата мача ще се изправи срещу Славия на финала за купата през май.