Култова дата за „синя“ България: Исторически победи на Левски над ЦСКА (ВИДЕО)

0
georgi ivanov karvav gol
- -

Дата 13 май завинаги ще остане култова за „синя“ България. На този ден Левски побеждава ЦСКА с 1:0. Успехът на тима от „Герена“ ще остане в историята с „Кървавия гол“ на „червения“ кошмар Георги Иванов. Друг паметен мач на днешния ден пък е победата с 5:0 над „армейците“, на финал за Купата на България.

На 13 май 1998 г. Левски и ЦСКА играят директен сблъсък за Купата. Само преди няколко дни „армейците“ са чествали 50 години и са пределно мотивирани да отпразнуват с отличие. Левски обаче нанася съкрушителен удар.

В състава на „червените“ личат имената на Емил Костадинов, Бончо Генчев, Ивайло Андонов, Емил Кременлиев, Стилиян Петров, Георги Йорданов, Милен Петков, Петър Жабов, а на резервната скамейка е легенда №1 на ЦСКА – Христо Стоичков. Това обаче не плаши „сините“, които помитат съперника си с голове на Николай Тодоров, Александър Александров, Дончо Донев и Георги Иванов – Гонзо. Последният, пети гол пък е автогол на Георги Йорданов, след което и „сините“ фенове запяват „Честит юбилей“.

През 2000 г., на 13 май, „сини“ и „червени“ се изправят в решителен за титлата сблъсък. ЦСКА има по-добрите положения, но Димитър Бербатов прави няколко фрапантни пропуска. Така се стига до 91-ата минута. Димитър Телкийски центрира от фаул, Георги Иванов засича с окървавена глава, а останалото е добре позната история…