Лудогорец- задължен да излезе от групите! Задава се трети пореден пролетен елиминационен двубой…

0
ludogorets otbor
Снимка: ludogorets.com
- -

Жребият си направи любопитна шега с Лудогорец. Миналата година групата, в която попаднаха нашите хегемони, бе най-трудната, сегашната може да се нарече най-лесната. Такива неизбежно ще бъдат първите повърхностни оценки за волята на съдбата. А това, естествено, ще отведе към задължителния характер на класирането напред. Лудогорец просто е принуден от досегашната си история в Европа да прескочи този етап, и то убедително. Дори със спечелване на първото място, защото водачът Байер Леверкузен съвсем не е невъзможен за изпреварване.

За един доказан европейски боец няма да има никакво оправдание да не прескочи това ниско препятствие. По-добре за Лудогорец просто не можеше да бъде. Немците, естествено, предизвикват най-голямо внимание, но и там могат да се открият сериозни пукнатини. Като огромната пропаст, която зейна след миналогодишното участие на германските клубове в европейските турнири.

Тоталният провал през предишния сезон възмути най-вече шефовете на Байерн, които се обидиха на участието на останалите. Немският коефициент бе защитаван от юноши и деца в някои от срещите в Европа, като например Хофенхайм – Лудогорец.

Леверкузен също няма да бъде особено мотивиран за участието си в Лига Европа, защото неговият план бе да присъства в най-комерсиалния турнир. И буквално на косъм не се класира в ШЛ. Шампионът на Германия е ясен още преди да е започнало първенството, там голямата битка е за второто, третото и четвъртото място. Като бюджет и история Леверкузен е задължен да мисли само за място в челната четворка, всичко останало ще бъде провал. От тази гледна точка при доста обилното наличие на добър футболен материал може да се очаква, че срещу Лудогорец няма да видим звездите Юлиан Бранд, Кевин Фоланд, братята близнаци Бендер и най-вече „новия Меси“ Лион Бейли. При всички положения Хайко Херлих ще ротира състава. Стартът бе лош, със загуба от Борусия Мьонхенгладбах, но това се дължи и на сериозни кадрови проблеми. Вратарят Храдецки е контузен. Болежки има неговият финландски сънародник Похянпало. Извън строя са и близнаците Бендер. На този нерадостен фон странно бе решението на пейката да бъдат оставени чилиецът Арангис, Белараби, Йедвай и Мичел Вайзер. Но още през миналия сезон Херлих утвърди като двойка вътрешни халфове местните момчета Доминик Кор и Кай Хаверц. Младостта и перспективата ще бъдат мотото и през тази година. От полевите играчи най-възрастен бе швейцарецът Драгович – на 27 години. Нищо чудно в мачовете между Леверкузен и Лудогорец разликата в средната възраст на играчите да е поне 6 години във вреда или полза на българите, както искате го тълкувайте.

Другите два съперника са доста далеч. Цюрих трудно би стигнал до групи ако не бе новият регламент с право на директно влизане на един от двата швейцарски участника. В квалификациите Базел и Люцерн показаха, че моментното състояние на тамошните клубове не е особено добро. Цюрих завърши четвърти в първенството, но спечели купата на страната и това му осигури участие в европейските турнири. На финала победи шампиона Йънг Бойс с 2:1 и за пореден път се доказа като турнирен боец. Съвсем скоро Цюрих бе във второто ниво на швейцарския футбол, но по ирония на съдбата пак взе участие в групова фаза на ЛЕ. В богатата откъм европейски мачове визитка има едно българско знаменце от далечната 1977-а, мач, който пишещият тези редове е гледал на живо на стадион „Народна армия“. Един от малкото провали на ЦСКА в Европа, тогава Цюрих отстрани армейците след гол в продълженията в София. Сега отборът не изглежда изобщо страшен, Лудогорец е длъжен да гони победи и в двата мача. Единственото голямо достойнство на Цюрих е, че има публика. На митичния „Летцигрунд“ се случва да присъстват 11-12 хиляди зрители.

Интересни птици са от АЕК Ларнака. Кипърски отбор, съставен почти само от испанци, и то на преклонна възраст. Тук вече Лудогорец ще си намери достоен партньор, защото и в Разград ветераните преобладават. АЕК Ларнака си проби път до групите с респектиращи победи над друг интересен клуб – Тренчин, който пък е пълен с холандци. Преди това АЕК отнесе Щурм Грац, което също е добро постижение, при положение че австрийците бяха отпаднали от поток за ШЛ. Победите им досега у дома с 4:0 над Дъндолк, с 5:0 над Щурм и 3:0 над Тренчин определено говорят, че на своя земя им поникват крила. АЕК Ларнака дълго чака това свое второ участие в групова фаза и ще има амбицията да не е просто фигурант.

При наличието на толкова благоприятни фактори няма да е престъпление, но ще е огромен провал, ако Лудогорец не излезе от групата. Задава се трети пореден пролетен елиминационен двубой.

Жаклин Михайлов/ „Тема спорт“