Контузии и климат тормозили новата голова машина на ЦСКА-София, Креспо му е бил треньор

0
ali sou
- -

Али Coy има интересна житейска история, макар и за разлика от друг нападател на ЦСКА-София – Мауридес, да не е живял в мизерия като дете. Африканският таран е роден в столицата на Гамбия – Банжул, и още в ранна възраст показва футболни заложби. Той играе в няколко местни отбора, от които най-популярен е Гамтел -двукратен шампион на страната (2015, 2018) и 4-кратен носител на купата. Соу се представя с голям успех в местния елит и още на 17 г. получава повиквателна за националния отбор – през 2011-а. В рамките на две години записва 5 участия без голове, след което преминава в Италия. И откакто е в Европа, Coy повече не е викан в селекцията.

Нападателят разказва, че в началото е имал много сериозни проблеми с адаптацията на Ботуша. Той е привлечен от Киево посред зима – в началото на 2013 г. И Coy изживява културен шок в първите си месеци.

„Най-големият ми проблем в началото бяха климатът, храната и езикът. В Гамбия ядях разнообразно, но в началото във Верона постоянно бях на паста. За капак ми беше ужасно студено. В Гамбия винаги е топло. Но, когато отидох в Италия, трябваше да нося по два чифта ръкавици, за да не измръзвам. После дойдоха проблеми и с езика. Аз говоря английски, но треньорът ми в Киево провеждаше заниманията само на италиански и не разбирах добре както него, така и съотборниците си. Тъкмо когато започнах да свиквам, се контузих сериозно. Травмата забави прогреса ми, тя на практика провали кариерата ми в Киево и в крайна сметка бях изпратен под наем в Пескара“, разказва Coy, който не е играл за Киево от 2013-а. Тогава, през месец май, записва 2 участия и 23 минути в Серия А, но след това е преотстъпван на Юве Стабия, Пескара, Латина, Модена, Лече, Прато и Вибонезе.

По време на своето странство в Италия Али Соу е бил трениран от две много популярни фигури. Първият е дългогодишният бранител на Ювентус Марк Юлиано. Той му е наставник в Латина през пролетта на 2015 г. и Coy записва 13 мача и 760-минути под негово ръководство. В този отбор нападателят на ЦСКА-София играе заедно с крилото на Локо Пловдив Абделхаким Буна, който обаче тогава има съвсем периферна роля.

През есента на 2015 г. Али Coy преминава в Модена и там се засича с големия аржентински нападател Ернан Креспо. Южноамериканеиът обаче не разчита много на Coy, като го пуска 8 пъти (508 минути). Интересно е да се отбележи, че Модена е единственият мъжки отбор, който Креспо е водил, като е уволнен през март 2016 г. В момента той е вицепрезидент на Парма.

Али Coy получава по-широк шанс за изява едва при поредното си преотстъпване – в третодивизионния Вибонезе през пролетта на 2017 г. Тогава редовно е титуляр, като записва 18 участия, 1541 минути и 6 гола. В този период гамбиецът е поискан от албанския Скендербеу, който го привлича под наем за година през миналото лято. И Coy се оказва истински трансферен удар. През есента вкарва само 6 пъти в елита, тъй като пристига изостанал с подготовката. Но през пролетта няма спирачки и бележи 15 гола в 18 мача в шампионата. Али Coy става и реализатор №1 на първенството. В Скендербеу той е използван само на върха на атаката. Въпреки че клубът има опцията да го откупи, Coy напуска. Причината – албанският шампион бе изваден за 10 години от евротурнирите, тъй като е уличен в уреждане на мачове.

В крайна сметка Али Coy се озова в ЦСКА-София в предпоследния ден от трансферния прозорец. На „Армията“ имат опцията да го откупят през идното лято.