Рейш е осмият португалец на „Герена“

0
nuno reish 1
- -

Нуно Рейш се присъединява към добре утъпканата пътека от португалци в Левски. Защитникът става осмият от страната на Магелан при сините. Първият, който акостира на „Герена“, бе Филипе да Коща през сезон 2008/09. Юношата на Бенфика дойде по скандален начин от вечния съперник ЦСКА. Но направилият добро впечатление с екипа на червените полузащитник не остави никаква следа в Левски. Акостиралият в началото на 2009 година русоляв халф изигра едва девет мача за сините, в които не успя да се разпише нито веднъж и логично последва раздяла с него.

Феновете трябваше да чакат два сезона, за да видят отново португалец с екипа на Левски. През 2011 година на стадион „Георги Аспарухов“ пристигна левият бек Нуно Пинто. За разлика от предшественика си Филипе да Коща, защитникът се представи сравнително добре при сините. За трите сезона, които изкара при столичани, той записа 61 мача, след което последва трансфер в Украйна, а след това в Румъния, за да акостира във Витория Сетубал.

По същото време, когато на „Герена“ пристигна Нуно Пинто, синия екип облече и друг португалец Кристовао Рамос. Гологлавото крило записа два престоя при сините. ТоО ще се запомни с попадението, донесло успех с 1:0 срещу ЦСКА на 29 април 2012 година. Може. да се каже, че този гол лиши армейците от титлата.

През сезон 2012/13 португалската колония се увеличи след привличането на нападателя Жоао Силва, дошъл от Евертън за около 500 000 евро. Към тарана имаше големи надежди, но той като че ли не успя да развие потенциала си на „Герена“. Общо за сините записа 38 мача, в които реализира 12 попадения. Едно от тях бе запомнящо се. Подобно на Рамос, Силва донесе успеха срещу ЦСКА, но с гол в заключителните секунди на мача за победата с 2:1 на 27 април 2013 година. След една година в Левски той премина в италианския Бари.

През сезон 2013/14 синия екип облече и защитникът Рикардо Нунеш. Интересното при него бе, че е роден в Йоханесбург, Южна Африка, и имаше двубои с националната фланелка на африканската държава. Само след 11 мача той напусна сините, без да остави никаква следа на „Герена“.

Последните двама португалци, които пристигнаха, бяха дошлите през зимата на тази година Филипе Нашименто и Афонсо Фигейредо. Първият все още е на стадион „Георги Аспарухов“ и след лечение на контузия е готов да докаже пред Славиша Стоянович, че има място в титулярния състав. Друг е случаят с левият бек Фигейредо, дошъл под наем от Рен тази зима. Той изигра само 7 мача с екипа на Левски в сериозната конкуренция на Иван Горанов и след скандал с Делио Роси бързо напусна. Именно след тръгването си от „Герена“ португалецът нападна остро италианския специалист за отношението му към играчите, като впоследствие се разбра, че това е мнение и на голяма част от останалите футболисти.

Нуно Рейш е осмият португалец в Левски и може да се поучи от съдбата на останалите преди него. Някои оставиха следа, вкараха запомнящи се голове, а други напълно разочароваха. Но богатата визитка на защитника предизвиква оптимизъм у Славиша Стоянович и феновете на сините.