Валери Божинов втори в историята с двоен гаф

0
botev vraca cska 1
Снимка: lap.bg
- -

Валери Божинов извърши нещо, което много рядко може да се види по българските, а и по световните терени. Бившият играч на Ювентус и Манчестър Сити успя в един мач да си вкара автогол и да пропусне дузпа. Съвсем логично това се оказа фатално за неговия тим – Ботев (Bp), който загуби домакинството си в Монтана срещу ЦСКА-София с 0:2.

Преглед в статистиката показа, че за вече близо 70-годишната история на „А“
група (в момента Първа лига), е имало само още един футболист, който е извършил тези две неща в един мач. Това се е случило преди малко повече от 30 години – на 2 април 1988 в мача Пирин – Локомотив (Пд) 4:0. Тогава защитникът на „черно-белите“ Георги Карушев решава всичко в мача във вреда на своя отбор само за 5 минути. Най-напред в 82-та си вкарва автогол, с който резултатът става 3:0 за Пирин. В 87-та, вече при 4:0 за „орлетата“ пловдивчани получават идеална възможност да се доберат поне до почетен гол, чрез дузпа. Зад топката застава Карушев, но ударът му излиза в аут.

Лудогорец за първи път в историята си обърна мач в елита от 0:2 до 3:2. Това стана срещу Ботев (Пд) на базата в Коматево. „Орлите“ спечелиха едва за четвърти път в Първа лига с този резултат, но никога с този развой. До момента съперниците, които загубиха от „орлите“ с този резултат са Левски (2013/14), Черно море (2015/16) и ЦСКА-София (2017/18).

Септември се доближи само на един мач от абсолютния си антирекорд по поредни загуби в шампионатни двубои. Тимът на Николай Митов загуби за шести пореден път, а абсолютният антирекорд е от сезон 1998/99, когато тимът отстъпи в седем поредни срещи.

Паулиньо е г вторият бразилец, който изпусна дузпа за Левски в „А“ група. Първият също не направи фатален пропуск и Левски победи във въпросния мач. Жоазиньо се провали на 3 май 2009 година в мача Левски-Сливен 1:0.