Ел Маестро и Славиша Стоянович – неудачници в дербитата

0
el maestro
Снимка: cska.bg
- -

Треньорите на ЦСКА-София и Левски влизат днес с тежка карма в дербито между двата отбора. И Ел Мастро, и Славиша Стоянович нямат добър баланс в предишните емблематични мачове за отборите си.

Въпреки че „синият“ наставник има зад гърба си далеч повече сезони и отбори от опонента си, двамата са участвали в почти еднакъв брой дербита. Стоянович е записал такива двубои с три от тимовете си – Целие, Цървена звезда и Лиерс. Първият му отбор – Домжале, китайският Чанчун Ятай нямат такова съперничество, а Рига ФК е съвсем нов отбор и логично не е изградил емблематична вражда с нито един опонент. Въпреки че Целие е скромен като история и успехи, той все пак приема славния Марибор за свой голям враг в така нареченото дерби на Щирия. Съвсем отделно от това, Марибор – Олимпия е големият мач на Словения, известен като Вечно дерби. С Целие Стоянович има четири мача срещу Марибор, в които е записал две домакински ремита и две загуби като гост през сезон 2008/09. В крайна сметка съперникът финишира с титлата, а скромният Целие стига до престижното четвърто място. „Синият“ треньор е реми в дербитата единствено начело на Цървена звезда. През сезон 2013/14 той си разменя по една победа с Партизан, но големият му триумф в крайна сметка е, че прекъсва 7-годишна доминация на вечния враг. В Белгия Славиша има едно дерби начело на Лиерс срещу регионалния съперник Мехелен. Той го губи като домакин, отборът се представя слабо и в крайна сметка изпада.

Само за един сезон начело на Спартак Търнава Нестор Ел Маестро записва шест дербита за първенството и Купата, но без особен успех. Съперникът е местният доминант Слован Братислава, а мачът е известен като Традиционното дерби. За първенство Ел Маестро губи три пъти и бие веднъж на свой терен. На полуфинал за Купата той отпада след реми и загуба. Този баланс обаче не му пречи да триумфира с титлата.