Попето изравнява Бербатов по мачове в националния

0
- -

Ивелин Попов ще запише знаково участие в предстоящия мач с Кипър. Това ще бъде неговият 78-и двубой с националната фланелка. По този начин той ще се изравни с предишния голям лидер на „лъвовете“ – Димитър Бербатов. Двамата вече ще си поделят 12-ата позиция във вечната ранглиста на България. В бройката на участията на Попето влиза и анулираната поради съмнения за манипулация контрола с Естония (2:2 в Турция през февруари 2011 година), в която той отбеляза два гола. Както винаги в такива скучаи, постиженията на играчите остават.

Има поне още две интересни неща около участията на Ивелин Попов за България. Първото е, че той има точно три пъти по-малко голове от Бербатов в същия брой срещи. Бербо е рекордьор с 48, а Попето досега се е разписвал 16 пътиДругата любопитна подробност е, че Ивелин Попов е единственият играч с толкова много мачове, който не е играл с националната фланелка на нито един от трите най-големи възможни форума – световно първенство, европейско първенство и олимпийски игри. Веднага след него е легендата на Славия Чавдар Цветков. Лявото крило на „белите“ е с 57 мача за държавния тим.
Следва легендарният бек на Левски Пламен Николов. Той пък има 55 мача с националната фланелка, като има малшансът да е наказан сурово точно по време на единствения голям форум, на който България се класира, когато кариерата му е в разцвета си – световното в Мексико през 1986 година.