За първи път чужденци ще решават дербито Лудогорец – Левски

0
slavisha stoqnovich
- -

Сблъсъкът между Лудогорец и Левски в събота ще бъде първият, в който и двата отбора ще бъдат водени от треньори от чужбина – Пауло Аутуори и Славиша Стоянович.

Досега малко по-често „сините“ се опитваха да победят със специалисти отвън, но успяха само веднъж. Единственият наставник, който съумя да вземе три точки в такъв сблъсък е Люпко Петрович. На 13 август 2016 г. Левски спечели драматично с 1:0 на „Герена“ с гол на Божидар Краев в 90-ата минута. Съперник на легендарния сърбин тогава бе Георги Дерменджиев. В случая хубавото съвпадение за Левски е, че и сегашният старши-треньор е сърбин.

Другият Славиша, който водеше дима преди 5 години – Йоканович, призова за прегризване на гръкляните на съперника преди дербито на 15 септември 2013 г., но загуби безславно двубоя на „Герена“ с 0:2. Точни за тима от Разград тогава бяха Ешпиньо и Мисиджан.

Делио Роси от своя страна имаше 4 възможности да удари „орлите“ през миналия сезон, но от тях се добра общо до две точки. Малко куриозно бе на път да загуби и най-спокойният мач между двата тима -в края на шампионата, когато титлата бе връчена на Лудогорец. Срещата вървеше 1:1, но Аймен Белаид си заби автогол от нищото в 84-ата минута. Все пак до края имаше време и „сините“ успяха да се доберат до ремито с гол на Жерсон Кабрал.

Лудогорец за момента е със 100%-ов актив с чужди треньори срещу Левски. Историята помни само един такъв случай. Той е от август 2015-а, когато „орлите“ удариха съперника си с 2:0 в Разград. Точни тогава бяха Марселиньо и Мисиджан.

Остава да видим, ще има ли втора радост за „сините“ в този мач донесена от сърбин, но този път, когато и на отсрещната пейка не седи българин.