Черно море напоследък често „поглъща“ Левски за Купата

0
levski cherno more stanislav kostov
- -

В сряда, 31 октомври, на Левски му предстои може би най-важният мач до края на годината – гостуването на Черно море от осминафиналите на Купата на България. Двубоят на „Тича“ е от 16:00 часа и ще бъде предаван пряко по Диема спорт. До момента столичани вървят отлично в първенството, но именно този турнир дава най-пряк път към спечелването на трофей и участие в евротурнирите.

За разлика от Левски, варненци лъкатушат в първенството и се намират във втората осмица на подреждането. Но турнирите сблъсъци си имат своята философия. На всичкото отгоре в момента Черно море е в серия от четири успеха над тима от „Герена“ за купата, когато победителят се определя в един сблъсък.

В сряда за 13-и път двата тима ще се изправят един срещу друг в турнира (било то в един или два мача). Четири пъти противниците са играли продължения, за да установят кой е по-достоен за победата, и варненци са излизали като печеливши в три от тях.

Още първият мач за купата между Черно море и Левски завършва след продължения. През 1956 години сините печелят домакинството си от 1/16-финалите с 3:1 (тогава турнирът се казва Купа на Съветската армия), а след това завоюват и трофея. През 1958-а сините нямат проблеми на четвъртфиналите с варненци – 3:0.

Историята се повтаря и през сезони 1960/61 и 1966/67, като във втория случай Левски отново стига до купата.

През 1991/92 двата тима за първи път мерят сили в елиминации на два мача – в София домакините са безапелационни, а поражението с 0:1 в реванша -първата победа на Черно море над сините в турнира е само за статистиката (Левски пак вдига купата).

През 1993/94 тимът от „Герена“ отново не среща затруднения с този опонент – бие го два пъти на четвъртфинала, а след това пак печели надпреварата. През 1995/96 зрителите стават свидетели на синьо продължаване напред.

Нещата за Левски в турнирните сблъсъци с Черно море се обръщат с краката нагоре през новия век. През сезон 2005/06 вече се пише синята приказка – отборът на Станимир Стоилов и Наско Сираков достига до 1/4-финал за Купата на УЕФА. Но на по-ранна фаза за Купата на България се спъна на „Тича“. Варненци дърпат с 2:0 през първата част, а Левски успява да изравни през втората част. 90-минути не стигат за излъчването на победител и започват продължения. Във второто от тях бившият защитник на сините Веселин Вачев носи успеха на моряците -3:2.

През 2009/10 съперниците се срещат на 1/8-финал на „Тича“. След скандално съдийство на Станислав Ставров домакините бият с 4:1.

През 2012/13 Левски елиминира варненци в две срещи.

На 30 май 2015-а обаче идва един от най-светлите дни в историята на Черно море, а сините изпиват до дъно горчивата чаша. Тимовете излизат във финал, който се играе на стадион „Лазур“ в Бургас. В 38-ата минута столичани остават с човек повече на терена – Стенио е изгонен. Те повеждат в 72-ата минута чрез Аниете. Докато чакат да се изтърколят последните секунди на мача, Бакари успява да изравни. След това в заключителните мигове на продълженията Курьор хвърля в екстаз варненци – 2:1, и те печелят първа купа в историята си, а тогавашният им треньор Никола Спасов слага адмиралски мундир в клубните цветове.

Преди две години отборите се срещат на 1/8-финал на „Герена“ – след 2:2 в 90-те минути Черно море печели с 3:2 насред столицата след продължения.

Какво ли ни очаква в сряда?