РЕВОЛЮЦИОННО: Променят правилата при дузпите и играта с ръка?

0
duzpa
- -

Законотворците във футбола обмислят няколко основополагащи промени около правилата, свързани с дузпите и играта с ръка.

Международният футболен борд (ИФАБ) ще обсъди няколко радикални промени, които да изяснят най-спорните ситуации, които в днешно време „тежат на съвестта” на реферите на терена.

Очаква се на дискусия да бъде подложено правилото за 11-метровия наказателен удар. Бордът ще се опита да промени правилото и дузпите да се зачитат само в „един изстрел”. Т.е. ако топката не влезе след изпълнението – бъде спасена от вратаря или се удари в гредата – голът няма да се зачита, дори и при добавка.

Това означава, че наказателни удари, изпълнени като Пол Погба срещу Евертън във Висшата лига през изминалата неделя, няма да се броят за попадение. В този двубой дузпата, изпълнена от играча на Манчестър Юнайтед, беше спасена от Джордан Пикфорд, но полузащитникът реализира след рикошета.

Ако тази промяна бъде приета, би означавало, че топката в този момент ще се смята за „мъртва”, след като вратарят е блокирал изпълнението и няма да бъде отсъждан гол. Това ще премахне и проблема с нахлуването на играчите в наказателното поле по време на изпълнението.

Има голяма вероятност обаче точно това предложение да не бъде прието на срещата в Лондон в началото на следващата седмица. ИФАБ се състои от четири асоциации, които имат по един глас, и ФИФА, която има четитри гласа. Законовите промени изискват най-малко шест гласа на заседанието в Лондон, за да може да стигне самото предложение до Общото годишно събрание на организацията, което е насрочено за март 2019 година.

По-голям консенсус обаче се очаква да има при правилото за играта с ръка.

Според сегашните правила, се назначава санкция, ако даден играч умишлено (преднамерено) играе с ръка, с изключение на вратаря в собственото му наказателно поле.

Точно думата „преднамерено” попадаше под сериозни критики. В правилника няма конкретно описание какво означава умишлена игра с ръка, което остава на отговорността на съдията и неговите помощници.

Във формулировката на правилата се допълва, че „разстоянието между противника и топката“ трябва да се вземе под внимание, но задължението за това отново попада само според преценката на длъжностните лица.

Ако промяната бъде предложена и се премахне думата „умишлено”, като игра с ръка, то ще бъдат внесени много конретни определения за това.

Има вероятност да се премахне думата „умишлено“ и да се счита, че игра има при положение на ръката в неестествено положение. Като неестествена позиция на ръката ще се брои при контакт с топката над нивото на рамото. Законодателите ще внесат и още уточнения по този параграф, за да се изясни още повече играта с ръка. Освен това ще бъде повдигнат въпросът и за това, че атакуващите играчи също биха могли умишлено да търсят ръката на защитника.

ИФАБ се състои от две консултативни групи – футболна и техническа. Те ще обсъждат и дали смените в даденото от съдията продължение да бъдат преустановени или да ограничени, за да се „пази времето”. Във футболните среди има опасения, че треньорите използват смените в края на двубоите само с тази цел.

Друга тема, която ще бъде обсъждана, е футболистът, който напуска терена при смяна, да излиза от най-близката аут линия, отколкото да мидава през терена. Някои мениджъри бавят времето, като предупреждават играчите си преди смяна, за да могат да излязат от най-далечната точка и възможно най-бавно.