След вихрушката в Левски: Плюсове, минуси, опасности и възможности от смяната на собствеността

0
vasil bojkov
- -

На терените в българската Първа лига цял сезон не се случва нищо впечатляващо, но за сметка на това някои от клубните офиси изригват новини почти на всеки кръгъл час. От началото на годината в „Левски“ сменят собственици, оперативно ръководство, треньори, скаути и какво ли още не. Хаотични ли са промените на „Герена“ или те следват определена логика, която може да ни даде насоки какво ще е бъдещето на клуба? От гледна точка на „Спортс Мениджмънт България“ ситуацията е кристално ясна. 

Досегашният собственик на „Левски“ Спас Русев на практика се оттегли от управлението на клуба в очакване на следващото общо събрание на 6 март, когато ще бъде заменен от Васил Божков. Бъдещият притежател на сините вече декларира готовност да осигурява около 7 млн. лв. годишно чрез компаниите си Efbet и „Национална лотария“. В момента на „Герена“ тече одит, който ще определи финансовото състояние на футболното дружество, но независимо от резултатите, връщане назад няма да има. Божков вече назначи свой управителен съвет в „Левски“ и делегира пълни правомощия на новия изпълнителен директор Павел Колев. От своя страна бившият служител в БФС само в рамките на 3 дни смени Славиша Стоянович с Георги Дерменджиев на треньорския пост в клуба и уволни главния селекционер Кирил Вангелов.

Какво предстои да се случи в „Левски“ в близко и в по-далечно бъдеще може да стане ясно от краткия ни SWОT-анализ на дружеството по-долу:

 

Плюсове:

 

* Новият собственик Васил Божков има сериозни финансови възможности, които автоматично отдалечават „Левски“ от риска да бъде обявен в несъстоятелност или да бъде изваден от европейските клубни турнири заради дългове.

 

* Васил Божков натрупа ценен футболен опит от времето, когато беше собственик на ЦСКА. Успя да стане два пъти шампион с червените, но същевременно постави рекорд по смени на треньори. На няколко пъти беше подведен с трансфери на чуждестранни футболисти. Най-запомнящи се бяха 120-килограмовият бразилец Лео Лима и сънародникът му Родриго Соуса, който игра за ЦСКА общо около 15 минути. Тогавашният треньор на червените Стойчо Младенов доведе латиноамериканците на „Българска армия“ срещу 3.5 млн. долара по данни на бразилската преса. Със сигурност Божков се е поучил от грешките си в миналото и те едва ли ще се повторят.

 

* Отличен избор на изпълнителен директор в лицето на Павел Колев, който има необходимата квалификация и натрупа достатъчно опит в БФС по отношение управлението на процеси във футбола. Очевидно са му делегирани и необходимите големи правомощия от новия собственик.

 

* Новият треньор на „Левски“ Георги Дерменджиев е най-успешният български футболен специалист в последните години. Освен това, наставникът, който вкара два пъти „Лудогорец“ в Шампионска лига, няма да излезе скъпо на сините и няма особени претенции при поемането на тима. Славиша Стоянович свърши отлична работа на „Герена“, но очевидно се е насочил към ново предизвикателство с националния тим на Латвия и няма да има възможност да бъде изцяло фокусиран върху ангажиментите си в „Левски“.

 

* „Левски“ обяви началото на нова политика, при която отборът да бъде съставен основно от български играчи.

 

Минуси:

 

* „Левски“ няма спортен директор, който да осигури приемствеността в отбора при смяна на треньора и който да носи отговорност за следването на новата политика на „Герена“.

 

* Договорът на Георги Дерменджиев е изключително краткосрочен – 6 месеца с опция за удължаването му с още 2 години. Очевидно са водени разговори със Станимир Стоилов, който вероятно иска да изчака известен период от време след напускането на националния отбор на Казахстан, за да види дали ще има оферти от чужбина. Ако това не се случи, поемайки треньорския пост през лятото, той ще има възможност да направи селекция и подготовка на сините. Същевременно това ще попречи на Дерменджиев да започне да гради отбор с по-дългосрочна перспектива, когато „Левски“ би имал по-големи шансове да се противопостави на хегемона „Лудогорец“ в българското първенство.

 

Опасности:

 

* Васил Божков е собственик на компания за спортни залагания, а на теория всеки изненадващ резултат на „Левски“ би донесъл допълнителни приходи на тази компания. Бизнесменът напусна ЦСКА под натиск от страна на феновете, след като клубът му загуби титлата, въпреки че имаше 7 точки преднина пред „Левски“ през зимната пауза на шампионата и това породи определени съмнения.

 

* Новата политика за привличане основно на български играчи е изключително дългосрочна и ще отнеме поне 3-4 години преди да започне да дава резултат. За съжаление към настоящия момент в Първа лига няма достатъчно състезатели, които да имат необходимия потенциал, за да се утвърдят в клуб с амбициите на „Левски“.

 

* Начинът, по който Павел Колев започна управлението си на „Герена“, е единственият, който би могъл да гарантира успехи на сините в по-дългосрочен план. Промените са наложителни и трябва да бъдат наложени с твърда ръка, но те не са по вкуса на много паразитиращи около „Левски“ субекти, които се представят за фенове или ветерани на тима. По време на престоя си в ЦСКА треньорът Георги Василев изрече прословутата фраза: „Много змии съскат в Борисовата градина“. Тези на „Герена“ обаче не са по-малко и е въпрос на време да започнат да създават напрежение и интриги в клуба, защото интересите им са били засегнати. Въпросните хора лесно ще намерят последователи, тъй като новата политика в „Левски“ е дългосрочна и няма как да даде резултати след месец или дори след година.

 

Възможности:

 

* Доброто управление в „Левски“ и изгонването на крайните фенски фракции от стадиона може да върне доверието в клуба на голяма част от стотиците хиляди привърженици на сините и те да се завърнат на стадиона. Това от своя страна ще увеличи приходите от билети, мърчандайзинг, реклама и спонсорство.

 

* Във връзка с обявената кандидатура на България за съорганизатор на европейско или световно първенство по футбол, държавата може да подкрепи „Левски“ за решаването на инфраструктурните проблеми, които има със стадион „Георги Аспарухов“.