Новият бос на Левски участва в управлението на над 35 фирми: Не бих си заложил името в губещо начинание

0
georgi popov 1
Снимка: lap.bg
- -

Огромен процент от npuвържениците на Левски, феновете на спорта u българите като цяло чуха и прочетоха името Георги Попов за първи път на 6 март 2019 година – денят, в който бизнесменът стана собственик на синия клуб. Макар че нима информация някога да е участвал в управлението на каквато и да е спортна дейност, той вече е притежател на 86.6% от акциите на 26-кратните шампиони.

Георги Попов (роден на 15 декември 1957 се представи пред Общото събрание като вицепрезидента на „НОВЕ Холдинг“. Той ще бъде и председател на Надзорния съвет, в който попаднаха още две нови лица – представените като фенове на Левски Александър Тумпаров и Михаил Тодоров.

Тръстът на привържениците „Синя България“ запазва своите 10% от акциите, а останалите са разпределени между по-дребни акционери.

Попов не се появи на пресконференцията след Общото събрание. Той направи кратко изявление от трибуната на форума, който бе закрит за журналисти. Въпреки това част от думите му се появиха в медиите. „Има искове към клуба от много хора. Водим разговори с всеки от тях, а ако не се споразумеем, ще предприемем необходимите стъпки. Мнозина решиха, че като в клуба влизат фирмите на Васил Божков, той ще отвори голямата кесия и ще започне да плаща наред. Той е собственик на холдинга, на който аз съм вицепрезидент, и холдингът е поел ангажимента за връщане на нормалния живот и спонсориран на клуба. И това е достатъчна гаранция за бъдещето. Аз не бих си заложил името в губещо начинание, нито пък г-н Божков и групата наши компании“, казал Попов на събранието, цитиран от в „Сега“.

Справка в Търговския регистър показва, че през годините Попов участва в управлението на над 35 фирми, а собственост има в 17 от тях. Заедно с Божков, той е в съвета на директорите на компаниите от хазартния сектор „Национална Лотария“ АД и „НЮ Геймс“ АД. Сос своята ГКПГ АД държи 5% от собствеността в „Лотария БГ“ ООД.
По информация на „Капитал“, през 2000 г. оглавяваният от него „Йорсет холдинг“ купува фалиралата Първа частна банка АД.

Заедно с единия от собствениците на ЦСКА-София – Юлиян Инджов, Попов е бил в ръководството на „Пътни строежи – Пълдин* АД (фирмата е собственост на Инджов и е в ликвидация).