Любо Пенев отряза главата на ЦСКА-София

0
liuboslav penev
Снимка: cska.bg
- -

Любо Пенев не само бе един от най-големите реализатори с глава във футбола ни, но в момента ЦСКА-София е и отборът, който бележи най-много попадения по този начин в Първа лига.

„Червените“ са реализирали 11 пъти с глава, като водят по този показател на втория Ботев Пловдив с два гола. Конкурентите на „армейците“ за титлата – Лудогорец и Левски, значително изостават по този компонент. И двата тима са вкарали по четири пъти с глава. На другия полюс пък са Славия и Верея, които са вкарали само по веднъж по този начин.

Профилът на попаденията показва, че с идването на Любо Пенев настъпи рязка промяна. За четирите си срещи „червените“ занемариха компонента, който им даваше предимство пред останалите съперници. В 20-те мача през есента отборът бележеше по 0,5 попадения с глава мач, докато сега коефициентът падна 0,25. При Любо само един гол в четирите мача бе отбелязан по този начин. Той бе дело на Coy при успеха с 2:1 над Ботев Враца.

На какво обаче се дължеше успехът на този елемент през есента? Тогава ЦСКА-София разполагаше с мощен таран в лицето на Мауридес, а отдясно действаше Десподов, но явно в отсъствието на двамата няма кой да замени равностойно точно тези изпълнители. Иначе крило като Джеси също действа доста сполучливо при пробивите и центриранията. Като изключим мача със Септември, явно Чичовото не е намерил достатъчно добра алтернатива да пронизва противниковата врата. Евандро и Жоржиньо, които обичайно действат отляво, нямат подобна ефективност при такъв стил на игра.

Най-много голове „армейците“ отбелязват с десен крак – 14, докато добър левичар като Coy качи сметката на девет. Лудогорец е отборът, реализирал най-много попадения с десен крак – 19, пред Левски с 16 и Славия с 13. Разградчани са най-ефективни и при левичарите с 16 попадения, следвани от Берое с 12.

Два отбора са се разписали по три пъти от пряк свободен удар – ЦСКА-София и Ботев Пловдив, докато Лудогорец и Левски нямат нито едно попадение от фаул.