Гунди е избран за „Черните ангели“, Гиби играе в два филма през 1985-а

0
gundi
- -

Филмовият гастрол на Бербатов е повод „Меридиан Уикенд“ да припомни опита за пробив в родното кино на непрежалимия Георги Аспарухов. Покрай 50-годишния юбилей на знаковата победа на Левски със 7:2 над ЦСКА отбелязахме, че „синята“ икона минава пробни снимки за филма „Четиримата от вагона“. Гунди участва в сценка, в която Величко разговаря с Бай Кръстан. Диалогът заляга в лентата „Балада за Гунди“ на Олег Ковачев. В крайна сметка за ролята е избран Илия Добрев, който нашумява с филма „Васката“, а година след „Четиримата от вагона“ – през 1971-ва, ще остане в историята с едно от знаковите превъплъщения в Апостола на свободата „Васил Левски“ в „Демонът на империята“. В кожата на Бай Кръстан пък влиза Петър Слабаков.

През 1970-а на екрана излиза и знаковият за епохата филм „Черните ангели“. За него Аспарухов, който си отива от този свят заедно с Никола Котков в катастрофата в прохода Витиня на 30 юни 1971 г., също е в полезрението на екипа, но този път не стига до пробни сцени. За ролята е избран филмовият секссимвол Стефан Данаилов, който си партнира с Виолета Гиндева, Доротея Тончева и Йосиф Сърчаджиев.

През 1985-а пък по кината са пуснати две ленти с един любимец на „синята“ агитка, наречен Радостта на народа. Естествено, става въпрос за Божидар Искренов. Гибона е закаран на снимачната площадка от своя добър приятел – емблематичния актьор Антон Радичев. В „Маневри на петия етаж“ фамозното крило е асансьорен техник, но в „Скъпа моя, скъпи мой“ вече има реплики. Там образът носи неговото име – Божо. Късно вечерта в автомобил той обсъжда с Радичев семейната криза в отношенията на главните герои, изиграни от Марияна Димитрова и Пламен Сираков. През 1985-а Искренов е само на 23 и е в пика на славата си като част от тогавашното знаменито поколение на „Герена“.