Гочето: Не съм сигурен,че Левски може да спечели баража за Европа

0
georgi vasilev
- -

Бившият треньор на Левски и ЦСКА Георги Василев коментира случващото се в Левски и изненадващото за него уволнение на Георги Дерменджиев. В интервю за предаването „Домът на футбола“ по Диема Спорт той изрази мнение, че няои хора в клуба са си измили ръцете с Дерменджиев.
Преди всичко обаче Гочето започна със съболезнования към близките на починалия Динко Дерменджиев. „Изказвам съболезнования към близките на един велик футболист, на който съм бил противник и като футболист, и като треньор. Респектът и уважението към него винаги е било голямо. Една сериозна загуба към българския футбол, моите съболезнования и поклон. Беше един изключително бърз човек, умен и интелигентен, в едно страхотно поколение, остави голяма диря, и днес спомените за неговата игра са ярки“, заяви Василев.
„Може би няма да бъда най-точният и конкретният за случая, но като човек, който следи отблизо футбола и Левски, той все пак е изиграл доста голяма роля в моя живот като треньор, ме впечатляват неща, които не са никак приятни. Левски от доста време страда и буксува, остава доста извън това, което заслужава като име, традиции. Изостава значително, свидетели сме на много треньорски смени, на футболисти, за да стигнем и до последния момент с решението за освобождаването на Дерменджиев.”
Той коментира и варианта с временния наставник Георги Тодоров. „Аз с Гошо Тодоров се познавам. Аз заех неговото място в Левски 2003/2004 след осмия кръг. Освободиха го, после ме привлякоха мен и изкарах целия сезон. Тогава се опитаха да прокарат тая политика, че ни трябват наши кадри, ше вкарваме наше поколение, но това поколение не бе готово. Искаха от мен титла, купа и участие в Европа с всички тези условности. Тогава устояхме, Андрей Желязков бе много близо до мен. Направихме отбор, който отговаряше на претенциите. Ако виждах грешка в Гошо, това е, че отстъпи в тази селекционна политика, която му я налагаха.”
„Аз разсъждавам, ако бях на неговото място. Освобождаването на Кабрал, отказването от Яблонски, Цветкович. Аз нямам против привличането на нови футболисти, но всички стана на килограм. В този момент е по-важно да се слуша, защото в един момент отговорността пада върху него.”
„Определено професията футболен треньор е доста позагубила стойността си в България. В случая година, в която се сменят пет треньора, не бих го окачествил по друг начин.”„Разбирам, треньорът е служител, но той носи тежката отговорност за чисто професионалната работа. В това отношение много пъти сме свидетели, че треньорът е бушонът, който изгаря. За да е силен, смел, трябва да му се даде изцяло отговорността.В това състояние, в което се намира Левски, не съм сигурен, че ще спечели бараж. Ако се яви на бараж, което теорeтично е съвсем възможно”, допълни Василев по темата „Левски”.