Председателят на Общински съвет: „Армията“ трябва да се реновира, но…

0
balgarska armiq proekt1
- -

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков коментира евентуалното реконструиране на „Армията“ и националния стадион „Васил Левски“. По този въпрос се заформя сериозен казус. В проекта за подробен план на Борисовата градина са позволени само ограничени дейности по двата стадиона. Спортният министър Красен Кралев обаче заяви, че този проект изобщо не съответства с визията на ведомството за стадионите. От министерството обявиха пълна подкрепа към намерението на ЦСКА-София да изгради нов стадион.

„Смятам, че трябва да се допусне реновиране на двата стадиона. Но строителство на по-големи съоръжения – категорично не. Ясно е, че тези съоръжения се нуждаят от модернизация и че трябва да се ползват по предназначение. Главният архитект също коментира този казус. Предложи и няколко варианта за преместване на националния стадион. Един от кандидат-концесионерите за летище София също предлага да построи нов национален стадион. Това е вариант. Ние се нуждаем от такова съоръжение.
Аз съм убеден, че стадион „Васил Левски“ не би могъл да се ремонтира така, че да отговаря на всички европейски и световни изисквания и в същото време да запази своите обеми. А ние настояваме обемите на всички спортни съоръжения – двата стадиона, тенис кортовете на „Левски“, на „Академик“, зала „София“, да останат в сегашния си вид“, каза Герджиков пред mediapool.bg.

На въпрос: „Очаквате ли някакъв отпор от Министерството на младежта и спорта?“, министър Кралев вече заяви, че рестрикциите за спортните обекти не му харесват и ще обжалва плана на Борисовата градина, ако бъде приет така“, Герджиков отговори: „Министърът като собственик има право на мнение. Убеден съм обаче, че освен министър на спорта той е и човек, живеещ в този град, и го интересува запазването на зелените системи. Убеден съм, че с реновация наличните съоръжения могат да се използват“.