И безтрофейници посягат на Левски

0
- -

Левски ще излезе срещу странните птици от Ружомберок в първия си евромач за сезона. В сравнение със „сините“, съперникът е истинско джудже по отношение на успехите, дори за рамките на Словакия. Ружомберок печели първия си трофей навръх 100-годишнината на клуба, когато дублира титлата и с купа. След този ден рафтовете в музея на славата продължават да прашасват, защото отборът така и не успява да потрети успеха.

Дали обаче „сините“ имат успехи срещу подобни, лишени от множество трофеи, отбори? Историята показва, че на два пъти Левски отпада от отбори, които не са печелили нито национална титла, нито купа, да не говорим за някакъв евротрофей. Първият такъв случай е от сезон 1983/84, когато „сините“ са изхвърлени от Уотфорд след 1:3 в продълженията. Отборът не само няма трофей до този сезон, когато участва за Купата на УЕФА като завършил на второ място в първенството, но не печели нищо и до ден днешен.

Вторият подобен безтрофейник е белгийският Аалст, отстранил Левски с две победи от 1:0 и 2:1 през есента на 1995 година. „Сините“ си остават единственият отстранен отбор в турнирите в цялата им история. Преди няколко месеца от Аалст дори поканиха Левски да им гостува за бенефис.

Още два екзекутора на „сините“ са били по-зле по отношение на трофеите от Ружомберок. През сезон 1984/85 Левски отпада изключително драматично от Днепър с победа с 3:1 и загуба 0:2, като в крайна сметка украинците продължават благодарение на правилото за гол на чужд терен. Отборът е спечелил първия си трофей – титлата на СССР, именно през този сезон.

Три години по-късно и друг дебютант по отношение на наградите -ОФИ от Крит, вижда сметката на „сините“. Островитяните сензационно печелят купата на страната преди да изхвърлят българите с 0:1 и 3:1. И до ден днешен ОФИ няма втори трофей.

Близо до Ружомберок е и Сарагоса, който отстранява Левски за КНК на четвъртфинал през сезон 1986/87. До този момента арагонците са печелили три пъти купата на Краля – през 1964, 1966 и 1986 година.

С подобен баланс може да се похвали и отборът, нанесъл едно от най-срамните поражения на „сините“ – Люцерн. Отборът е във втора дивизия на Швейцария, но участва като спечелил Купата през 1992 година. Освен това алпийците имат още една купа от 1960 година и титла през 1989 година.