ЦСКА-София в надпревара с времето

0
tsska sofia 2019
- -

За ЦСКА-София сезонът чука на вратата, като това ще бъде първият български отбор, който ще поведе хорото в Европа. Тимът на Люпко Петрович посреща ОФК Титоград на „Българска армия“ точно след седмица. Утре ЦСКА-София ще изиграе последната контрола в Австрия срещу местния шампион Ред Бул Залцбург, а в събота ще представи официално новите на публиката срещу Вихрен (Сандански). Всичко това обаче се прави с мисъл за старта в Лига Европа и с идеята отборът да се представи по-добре отпреди година, когато „червените“ отпаднаха достойно от мощния ФК Копенхаген в третия кръг.

Сега жребият бе благосклонен към ЦСКА-София, тъй като в първия кръг се падна скромният черногорски Титоград, а веднага след него чака също напълно възможният Осиек. Хърватите са коварен съперник, но все пак са далеч от голямата тройка в родината си – Динамо, Хайдук и Риека.

Едно нещо е сигурно – ЦСКА-София няма да е готов за старта на евромачовете. „Червените“ са в луда надпревара с времето, но то никога не е достатъчно. Голям плюс е, че отборът направи навреме селекцията и в момента може би чака единствено още един защитник, и то не на всяка цена. Тимът изигра и много сериозни контроли, за да провери реалното си ниво и да се позиционира и срещу слабаци, като чешкия Прибрам, и срещу топ отбори от калибъра на Ференцварош, Шахтьор Донецк или Ред Бул.

ЦСКА-София не би трябвало да има проблем с ОФК Титоград, но на този етап така или иначе ще се разчита на мускули и повече индивидуална класа. Така беше и преди година, но тогава шансът и Черниаускас покриха отбора срещу кривия тим на Рига ФК. Това пък гарантира достатъчно самочувствие, за да бъде надигран без особени усилия Адмира Вакер и отборът на Ел Маестро да изглежда добре в двубоите с Копенхаген.
Такава ще бъде схемата и сега – Титоград трябва да се бие заради класа и традиции, Осиек – със самочувствие и набиране на скорост, а нататък каквото жребият отреди.

Пробив в групите на Лига Европа изглежда много малко вероятен, защото в последните два кръга „червените“ също ще са в потока на непоставените, но там вече се появяват големите акули и да ги излъжеш във водата е непосилна задача.

Надеждите са свързани и с присъствието на Люпко Петрович. Сръбският майстор няма провал в Европа до този момент. Той почти винаги е надскачал боя на водените от него отбори, независимо дали става въпрос за Левски или Литекс. Дори при последното си участие със „сините“ в Лига Европа бе напът да елиминира с много лимитирания си отбор обиграния и класен Марибор.

ЦСКА-София вече има много варианти за ротация. Ако играта не върви, сякаш има кой да влезе и да промени събитията на терена. Това е гаранция, че тази година може да се направи пробив. А това зависи от желязна дисциплина на терена и много късмет и при следващия жребий.